Maite, Jet en Rosanne komen 27 april aan in Hoogwoud. Wie geeft ze een warm welkom?
Maite, Jet en Rosanne komen 27 april aan in Hoogwoud. Wie geeft ze een warm welkom? ((Foto: aangeleverd))

West-Friese jongeren gaan Tour de Fris uitdaging aan

ABBEKERK - Tour de Fris ontstond negen jaar geleden, omdat van de West-Friese jeugd werd gezegd dat ze alleen maar konden drinken, bankhangen en gamen. Tijd voor een ander geluid. De eerste Tour de Fris vertrok uit Parijs. Met deelnemers in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar. De deelnemers fietsten ongeveer achthonderd kilometer door Europa. Samen naar de finish is het motto.

De voorbereidingen voor deze editie van Tour de Fris zijn in volle gang. De deelnemers zijn volop aan het spinnen en ze hebben de eerste buitenritten in het peloton gereden. De organisatie koos dit jaar Normandië (Frankrijk) als startplaats. Deze plek is niet zomaar gekozen: 75 jaar geleden begon daar de vrijheid van de Nederlanders. Vrijheid is een groot woord. Vrijheid betekent geen oorlog, maar ook de democratie waarin de burgers nu leven. Vrijheid om eigen keuzes te maken. Vrijheid om te zijn wie je bent.

Deelnemen

Drie meiden uit Abbekerk gaan de uitdaging aan. Rosanne Zweed, Jet Mettes en Maite van Komen. Rosanne is 15 jaar en kent haar fietsbuddy's van het dorp. "Mijn broer Patrick fietste twee jaar geleden mee met Tour de Fris. Ik deed toen nog niet mee, omdat ik nog geen racefiets had. Maar toen hij over de finish reed zei ik: 'volgend jaar ga ik ook!' Nu doe ik voor de tweede keer mee met dit sportieve evenement. Vorig jaar vertrokken we uit Parijs en nu weer uit Frankrijk. Ik heb er zin in!" zegt ze enthousiast.Maite en Jet, beiden 14 jaar, doen voor de eerste keer mee. Jet: "Mij leek het ook leuk en ik heb gevraagd of iemand met me mee wilde rijden". Maite werd gebeld door een goede vriendin van het schaatsen: "ze vroeg of ik mee wilde doen. Omdat ik zelf wielrennen erg leuk vind, en omdat het me een hele leuke ervaring leek om met de vriendengroep dat mee te maken, heb ik ja gezegd."

Uitdaging

Jet doet mee omdat ze de uitdaging aan wil gaan. "Ik fiets mee, omdat ik de verhalen van mijn broer erg leuk vond", vertelt Rosanne. "Het is ook erg gezellig. En zo ben ik ook nog erg sportief bezig. Na vorig jaar ontdekte ik dat ik fietsen erg leuk vind en ben mij daar meer mee bezig gaan houden." Maite stemt daarmee in: "Ik doe mee, omdat het me een hele leuke ervaring lijkt. Voor Tour de Fris deed ik op zondagochtend al aan wielrennen, maar niet van die lange ritten. Daarom is dit een nieuwe uitdaging. Ook lijkt het me supergezellig om met je vrienden op pad te gaan."

Verwachting

Wat verwachten die jonge dames nu eigenlijk van deze sportieve krachtmeting? Maite: "Ik denk dat het een hele ervaring is. Ontzettend leuk natuurlijk, maar soms ook zwaar. We fietsen zeven dagen lang, elke dag rond honderd kilometer. Ik zie mijn ouders en broers en zussen een hele week niet. Maar toch denk ik dat het vooral een superleuke week is, met veel gezelligheid, want de vrijwilligers zijn ook heel aardig!" Jet volgt: "ik hoop dat we na zo'n zware week met een voldaan gevoel thuis komen." Rosanne lacht: "Ik hoop dat de tocht weer net zo gezellig wordt als vorig jaar. Lekker kletsen tijdens het fietsen en op de campings veel plezier maken."

Trainen

Om de rit te kunnen volbrengen trainen de meiden hard. Ze hebben maandag spinning-lessen en elke zondag buitentrainingen van drie, vier of vijf uur, verzamelen bij de Weijver in Hoogwoud. Om te leren fietsen in een groep en om elkaar te leren kennen. Deze West-Friezen kijken er niet tegenop om met elkaar te fietsen en honderden kilometers 'te vreten'.

Normandië

De deelnemers gaan zaterdag 20 april naar het strand in Normandië, waar D-day op 6 juni 1944 plaats vond. Zij bezoeken een Amerikaans ereveld en een museum. Het peloton stapt zondag 21 april op de fiets en dan gaat de karavaan naar de volgend camping in Frankrijk.Vrijwilligers begeleiden de sportievelingen en zorgen dat het kamp klaar is voordat het peloton op de camping arriveert.

Geef deze kanjers een hartelijk welkom en kom zaterdag 27 april voor 14.30 uur naar de finish bij de Weijver in Hoogwoud. De deelnemers komen rond 16.00 uur aan.

Het hele spektakel is te volgen op Instagram, Facebook en www.tourdefris.nl.

Meer berichten