Mevrouw Swagerman en haar dochter Lies poseren bij één van de gezellige buurtkamers in het nieuwe Martinus.
Mevrouw Swagerman en haar dochter Lies poseren bij één van de gezellige buurtkamers in het nieuwe Martinus. ((Foto: JH / Rodi Media))

Opening vernieuwde Martinus in Medemblik

MEDEMBLIK – De feestelijke opening van het nieuwe Martinus vindt vrijdag 24 mei plaats. De woonzorglocatie is gevestigd in Medemblik en herbouwd op de oorspronkelijke locatie -Ridderstraat- met een nieuwe filosofie: net zo fijn wonen als thuis, maar beschermd en verzorgd. Mevrouw Rietje Swagerman (81) is recent verhuisd, samen met nog een aantal bewoners uit Valbrug. Ze kijkt heel tevreden als haar appartement is ingericht. "Het voelt voor mij als een nieuw begin", zegt ze met een stralende glimlach op haar gezicht.

De nieuwe bewoners beschikken over een ruim en licht tweekamerappartement met eigen badkamer en keuken. In de vijf inpandige buurtkamers ontmoeten bewoners elkaar. Ze kunnen daar samen eten, maar dat kan ook in hun eigen appartement. De regie ligt bij bewoners zelf. Net zoals thuis. "Ik ben hier net", zegt mevrouw Swagerman, "maar het is nu al gezellig! We kregen een mooi boeketje van de zusters, dat staat op tafel. Het voelt als een warm welkom. Ik denk dat ik het hier erg naar mijn zin ga hebben. Ik maakte net kennis met een paar alleraardigste nieuwe zusters. Dat komt dus helemaal goed."

Wonen bij Omring

Omring ontwikkelt nieuwe woonzorglocaties die aansluiten op maatschappelijke ontwikkelingen en de veranderende zorgvraag. "Zo ligt er meer nadruk op individuele keuzevrijheid en positieve gezondheid", vertelt Marcel Rosendaal, directeur Vastgoed bij Omring. "Mensen willen zo zelfstandig mogelijk wonen, met ondersteuning op bepaalde gebieden. Daar sluiten we op aan met onze gebouwen. Voor mensen met een meer intensieve zorgvraag creëren we een prettige, ruime woonomgeving, met een mooi evenwicht tussen vrijheid en veiligheid."

Privacy

Waar mevrouw Swagerman zeer op gesteld is, is haar privacy. "En dat heb ik hier", zegt ze. "Bij Valbrug was dat toch anders, omdat ik sommige ruimten met anderen deelde. Hier heb ik alles in mijn eigen appartement. Nota bene met een prachtig uitzicht naar de Ridderstraat. Voorheen had ik uitzicht op de kerk en zag ik de ene begrafenis na de ander. Nu geeft het mij meer rust."

De Woonschakel

Voor woningcorporatie De Woonschakel geldt dat samen met het vernieuwde Martinus ook de omliggende seniorencomplexen Kleyenburg en Sint Maartenshof worden aangepakt. Albert Gieling, directeur van De Woonschakel: "Medemblik mag trots zijn op het gevarieerde aanbod voor senioren vlakbij winkelvoorzieningen, er valt wat te kiezen voor woningzoekenden van 65 jaar en ouder met of zonder zorgvraag". Daarnaast is er bij beide partijen veel waardering voor huurders en omwonenden, hoe zij omgegaan zijn met de overlast tijdens de nieuwbouw en verbouwingswerkzaamheden.

Woonassistent

In het Martinus worden diverse activiteiten gehouden en in de buurtkamers komen bewoners bij elkaar. "Hier zijn meerdere woongroepen, die bestaan uit bewoners met een eigen indicatie", vertelt dochter Lies Zeijlemaker. "Elke groep bestaat uit zo'n acht bewoners en heeft een woonassistent tot hun beschikking. Zij doet van alles met de bewoners waar men niet aan toekomt. Denk aan een wandelingetje naar de stad of een fietsritje. Mijn moeder kan nog op haar booster eropuit, ze geniet erg van haar vrijheid en de omgeving."

Opening

De feestelijke opening wordt vrijdag 24 mei gehouden van 14.00 tot 18.00 uur. De officiële openingshandeling vindt om 15.00 uur plaats. Dat wordt gedaan door echtpaar Hoogschagen, nieuwe bewoners van de zorglocatie.

Lamp

Mevrouw Swagerman ziet het in elk geval wel zitten in het nieuwe Martinus. "De zusters zijn erg lief en behulpzaam. Maar ze kunnen niet op twee plaatsen tegelijk zijn natuurlijk. Mijn lieve dochter Annelies helpt mij veel en staat altijd voor mij klaar. Verder kan ik meedoen met de activiteiten die worden georganiseerd. Daar word je toch blij van! Verhuizen is soms vervelend, maar het is het waard. Het voelde voor mij gelijk prettig, maar het is ook wel zo dat waar mijn lamp maar hangt, daar voel ik mij thuis", lacht ze.

Meer berichten