Voorzitter van ATV Obdam Hans Knijn legt de mensen graag uit hoe ze kunnen profiteren van een eigen volkstuin.
Voorzitter van ATV Obdam Hans Knijn legt de mensen graag uit hoe ze kunnen profiteren van een eigen volkstuin. ((Foto: aangeleverd))

Open dag op volkstuincomplex Obdam

OBDAM - Van een volkstuin heeft de eigenaar in het voorjaar, de zomer en de herfst veel plezier. Niet alleen kan die genieten van heerlijke, verse producten uit eigen tuin, maar heeft ook een stukje eigen terrein om wat mee te doen. Lekkere groente en fruit telen en heerlijk zitten bij het huisje en genieten van de natuur. Kijken hoe de gewassen of bloemen groeien en luisteren naar vogels en bijen.

Hoeveel mensen plezier beleven aan een tuin, wil het bestuur laten zien op 8 juni tijdens de open dag. Belangstellenden kunnen tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje nemen op het complex. Zij kunnen diverse tuinen bezoeken welke een vlag hebben, die bij de ingang van deze tuin staat. Op het volkstuincomplex zijn groenten- en bloementuinen, staan kasjes en huisjes en een mooie kantine waar iedereen koffie, thee of limonade kan krijgen of een drankje bestellen. De organisatie heeft een leuke fotopuzzeltocht over het hele complex uitgezet, leuk voor kinderen én volwassenen. Hiermee maken de deelnemers kans op een lekkere slagroomtaart.

Speciaal op deze dag zijn twee rookkasten neergezet waarin vis en ganzenborst wordt gerookt. Een volkstuinder/kok laat zien wat hij allemaal met voorjaarsgroente doet. Hij verwerkt de vis/gans samen met de voorjaarsgroente tot kleine borrelhapjes, die tussen 14.00 en 16.00 uur op een stokbroodje of toastje te proeven zijn.

De vereniging heeft ruim negentig leden, sommigen zijn de 80 jaar al gepasseerd en anderen zijn ruim 20 jaar. Veel mannen, maar ook vrouwen beginnen met een tuin als ze uitgewerkt zijn. Er zijn zeventig tuinen, allemaal voorzien van een waterput en elektriciteit. Ook mensen van de bietenclub hebben een stukje tuin gehuurd op het complex en proberen met veel zorg en liefde de grootste biet van Noord-Holland te kweken, die in oktober klaar moet zijn.

Samen met Piet Zwaan is de open dag georganiseerd aan Dobber 25 in Obdam, maar ook tuinen in Obdam zijn te bezichtigen. Het volkstuincomplex is met de auto te bereiken via de weg achter het benzinestation en met de fiets door de fietstunnel bij de rotonde van het industrieterrein en dan rechtsaf richting Weelplas. Iedereen is van harte welkom.

Wie als particulier in Obdam wil meedoen aan de open tuinendag door een tuin open te stellen voor publiek, kan dit doorgeven aan Piet via zwaan.piet@gmai.com.

Meer berichten