Kom ook naar het Stoommachinemuseum en ondervind wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik.
Kom ook naar het Stoommachinemuseum en ondervind wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik. (Foto: archief Rodi Media)

Jubileumweekend Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - Het Stoommachinemuseum memoreert zaterdag 15 en zondag 16 juni dat het 250 jaar geleden is dat de Schotse ingenieur James Watt het patent op zijn condensor kreeg. Ook wordt het 150 jarig bestaan van stoomgemaal Vier Noorder Koggen gevierd, dat sinds 1985 onderdak biedt aan het museum.

Straattheater Abacus brengt zaterdag met de wonderlijke 'Steamroadsters' uniek improvisatietheater. Spelers, hoog op hun mechanisch 'beest', showen de spectaculaire acts. Zuchtend en knarsend zet het gevaarte zich in beweging, dreigend gerommel klinkt uit de buik van de dampende machine! Gedurende de dag zijn er diverse optredens en bekijken bezoekers tussendoor de bizarre machines, een mix van techniek en fantasie.

Stoomsleper

Stoomsleper ss Adelaar stoomt af richting het museum om zaterdag af te meren aan de museumsteiger in het IJsselmeer. Zowel zaterdag als zondag maakt de stoomsleper met een Triple-expansie stoommachine uit 1925 rondvaarten over het IJsselmeer van ongeveer dertig minuten. De sleper vaart vanaf 10.00 uur om het halfuur, behalve tussen 12.30 en 13.30 uur.

Museumrondvaart

Gasten maken tijdens dit weekend ook een vaartocht met de Koggevaarder. In een klein uur vaart schipper Rob Smak met zijn passagiers langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen bij de Koggevaarder maximaal twintig en bij de Adelaar twaalf passagiers mee.

Combinatie

Wie graag een museumbezoek wil én een rondvaart betaalt als volwassene 13 euro en een kind tot 18 jaar mag voor 10 euro mee, een museumbezoek én beide rondvaarten respectievelijk 18 en 15 euro. Museumjaarkaarthouders betalen 8 euro per rondvaart. Reserveren is gewenst op 0227-544732. Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

Live muziek

De Compagniezangers uit Medemblik verzorgen zondag muzikale optredens en brengen hun zeemansliederen ten gehore.

Alles op stoom

Behalve de stoommachines in het museum worden buiten in de machinetuin ook diverse machines onder stoom gebracht.

Theatervoorstelling

Museumbezoekers kunnen in juni en juli op zondagmiddag de theatervoorstelling 'Onder druk!' gratis bijwonen. De voorstelling is een speelse voorstelling waarin de hoofdrolspelers uit de stoomrevolutie de bezoekers mee terug in de tijd nemen. Bij de Royal Society of London is men getuige van een fantastisch experiment, in Schotland maakt het publiek kennis met de moeder van James Watt en uiteindelijk zien gasten wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik en de ingebruikname van het stoomgemaal Vier Noorder koggen.

Informatie over data, entreeprijzen en tijden is te vinden op www.stoommachinemuseum.nl.

Voor belangstellenden is van alles te beleven in het Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik, tel. 0227-544732. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag 10.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten