Het projectorkest geeft 14 juni een concert in de Hiëronymus kerk in Wognum.
Het projectorkest geeft 14 juni een concert in de Hiëronymus kerk in Wognum. ((Foto: aangeleverd))

Hymn of the Highlands door het Highland Orchestra

WOGNUM - Het Highland Orchestra is een projectorkest en ontstond in 2015. Het is een samenvoeging van Fanfare Accordando Spierdijk en Muziekvereniging Excelsior Andijk. Van beide orkesten is Nick Hoogland de dirigent.

De samenwerking kwam tot stand toen rond 2015 het idee werd geopperd om een keer mee te doen aan de Rasteder Musiktage in Duitsland. Elk orkest had gaten in de bezetting en door samenvoeging van de twee groepen ontstond een compleet orkest van ongeveer vijftig muzikanten en het Highland Orchestra was geboren! De samenwerking kreeg een vervolg in 2017 met twee uitverkochte 'Avonden van de Filmmuziek' in sporthal de Klamp in Andijk.

Het idee voor Hymn of the Highlands kwam door het jubileumconcert van Excelsior Andijk. Voor dit concert koos dirigent Nick Hoogland het stuk Windows of the World uit. Dit bleek een te groot werk voor die avond en uiteindelijk speelde Excelsior alleen het eerste deel, omdat de muzikanten het zonde vonden om het stuk aan de kant te leggen. Het muziekstuk vraagt om een uitgebreide bezetting en daarom spelen Accordando en Excelsior samen als Highland Orchestra. Omdat Windows of the World van de Engelse componist Peter Graham is, werd de rest van de stukken ook in die hoek gezocht. Het muziekstuk van Philp Sparke duurt ruim twintig minuten en laat alle facetten van een fanfareorkest zien. Twee werken van het hoogste niveau en een uitdaging voor het orkest. Op het programma staan nog drie andere werken die in het thema passen, waaronder een euphonium-solo.

Het concert vindt 14 juni om 20.00 uur plaats in de Hiëronymus kerk, Kerkweg 1 in Wognum. De locatie ligt tussen Andijk en Spierdijk. Voor iedereen goed bereikbaar. De toegangsprijs is laag gehouden, zodat een ieder van deze mooie muziek kan genieten. Een kaart kost in de voorverkoop 5 euro, te verkrijgen op www.excelsior-andijk.nl, en op de dag zelf bij de entree 6 euro.

Meer berichten