Maarten van der Weijden zwemt het IJsselmeer over naar Medemblik.
Maarten van der Weijden zwemt het IJsselmeer over naar Medemblik. ((Foto: aangeleverd))

Maarten van der Weijden zwemt van Stavoren naar Medemblik

MEDEMBLIK - De IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik viert 17 augustus haar vijftigste editie, een gouden jubileumjaar! De IJsselmeermarathon begon met tien deelnemers en groeide uit tot het hoogtepunt van het open water zwemmen. De wedstrijd is de oudste en langste open water wedstrijd in Nederland.

De wedstrijd staat bol van spanning, opwinding en gezonde krachtsinspanningen. De deelnemers zwemmen naast de door de organisatie gefaciliteerde begeleidingsboot en leggen de laatste meters af in de Oosterhaven in Medemblik onder luidkeelse aanmoedigingen en applaus van de toeschouwers. Medemblikker Jack Brakeboer zwom in het eerste jaar als 16-jarige de IJsselmeermarathon en heeft zich vanaf toen hard gemaakt om de marathon al die jaren te behouden.

Geschiedenis

In Stavoren klinkt zaterdag 17 augustus om 09.00 uur het startschot van de jubileumeditie van de zwemmarathon. Een zwemtocht van 22 kilometer. Jan van Scheijndel was meer dan vijftig jaar geleden de eerste die het in zijn hoofd haalde om het IJsselmeer over te zwemmen. Nadat hij in 7 uur en 32 minuten zijn tocht volbracht had, nam hij het initiatief om samen met onder andere de familie Brakeboer van de oversteek een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Dat dit bijzonder goed gelukt is, bewijst deze vijftigste editie wel.

Deelnemers

Iedere deelnemer zwemt in badkleding en naast een begeleidingsboot. Meer deelnemers dan ooit verschijnen aan de start van deze speciale editie. Jack Brakeboer, organisator en finisher van diverse edities in vroegere tijden, had lange tijd voornemens opnieuw de tocht te gaan zwemmen, maar door een aanhoudende schouderblessure moet hij hier toch vanaf zien.

Wedstrijd

Ambassadrice Edith van Dijk lost in Stavoren het startschot. Het publiek is de hele ochtend welkom op de Oosterhaven in Medemblik. De hele wedstrijd is daar op groot scherm te volgen. Edith houdt vóór de race korte interviews met de deelnemers en deze zijn ook te horen in Medemblik. De eerste zwemmer wordt vanaf 13.15 uur verwacht. Na binnenkomst van alle zwemmers vindt rond 16:00 uur de prijsuitreiking plaats nabij de visafslag (de finishplek).

Medemblik Harbour City Swim

Vóór de aankomst van de eerste zwemmer vindt in de Oosterhaven de Medemblik Harbour City Swim plaats. Zo'n honderd deelnemers zwemmen daar twee ronden van 500 meter. De start wordt om 12.00 gehouden. Meedoen? Opgeven kan nog steeds via breemed@quicknet.nl. De opbrengst van dit evenement komt ten goede aan Inloophuis Medemblik.

Kunstwerk

Voor genodigden is vanaf 19,30 uur een reünie in café Brakeboer voor genodigden. De onthulling van een kunstwerk vindt om 20.00 uur plaats, tegenover het café. Iedereen die belangstelling heeft, kan daarbij zijn. Dit kunstwerk is speciaal gemaakt ter ere van de vijftigste editie van de IJsselmeer zwemmarathon.

Bestuur

Vele bestuursleden zijn al vanaf het begin, of jarenlang, betrokken bij de jaarlijkse organisatie van dit evenement. Een aantal van hen heeft aangegeven zich na deze vijftigste editie terug te trekken uit de organisatie, maar blijven wel op de achtergrond aanwezig. Dit betekent geenszins een einde aan deze mooie traditie. Integendeel! Enkele nieuwe bestuursleden meldden zich al aan om de organisatie van deze historische zwemtocht te continueren. Maar er worden nog een aantal nieuwe bestuursleden gezocht. De bestuursleden van zwemvereniging DES (Den Haag) die van het begin af aan de marathon officieel als wedstrijd via de KNZB mogelijk maken en nauw betrokken zijn, gaan sowieso door.

Toekomst

Het bestuur wordt vanaf dit jaar ondersteund door TEAM Medemblik, verantwoordelijk voor de uitvoering van het Medemblikse topsportbeleid. Pieter Verhoogt, team manager van TEAM Medemblik: "Wij zien de zwemmarathon als één van de pareltjes van topsport binnen de gemeente waarbinnen een enorme groei mogelijk is. Daarvoor hebben we nu al genoeg ideeën. Het uiteindelijke doel daarvan is meer topsport, met meer en betere deelnemers voor de zwemmarathon."

Meer informatie over dit zwemspektakel is te vinden op www.zwemvereniging-des.nl/open-water.

Meer berichten