Karter Mike van Vugt stevent op Europese titel af

  Nieuws
Mike van Vugt is, nog voor de laatste ronde is verreden, Europees kampioen in de Rotax Max Junioren. (Foto: aangeleverd)
Mike van Vugt is, nog voor de laatste ronde is verreden, Europees kampioen in de Rotax Max Junioren. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

WOGNUM – Mike van Vugt domineert het gehele kart-seizoen al en maakte afgelopen zondag het karwei in het Europees kampioenschap Rotax Max in stijl af. De 13 jarige karter uit Wognum won in het Oostenrijkse Bruck, met nog één ronde in de titelstrijd te gaan, het kampioenschap in de juniorenklasse. Zijn derde en eerste plaats in de twee finales waren genoeg om een welverdiend feestje te vieren.
Het echte feest met podiumceremonie en de bijbehorende champagne laat nog even op zich wachten. Die wordt in het laatste weekeinde van september pas gehouden na afloop van de vierde en laatste ronde van het Europees kampioenschap. Hoewel Mike onbereikbaar is voor de concurrentie staan de tweede en derde plaats in het kampioenschap nog niet vast. Mike, die vorig jaar als rookie vice-kampioen werd tijdens het EK, deert het niet. Hij vierde op de baan in Oostenrijk zijn eigen feestje, want hij was uitgelaten over zijn eerste grote prijs van het seizoen. “Deze titel is meer bijzonder dan de Nederlandse titel of die van het BNL-kampioenschap. Dit voelt fantastisch!”, zegt Mike.

Derde titel

Het is de derde titel in zijn carrière, toch laat hij zich het hoofd niet op hol brengen. “Het feit dat ik Europees kampioen ben, geeft mij een lekker gevoel, maar nu moet ik me focussen op de races in de andere kampioenschappen. Ik bekijk het race voor race.” Hij vreesde in Bruck nog even dat hij het op de Oostenrijkse baan niet zou redden om al kampioen te worden. “We hadden in punten een grote voorsprong. Jacco vertelde me dat twee keer als tweede finishen genoeg was voor de titel. Maar ik werd derde in de eerste race. Ik dacht heel even: het gaat misschien niet meer lukken. Ik moest de tweede finale winnen om nog kampioen te worden.” En dat is precies wat Mike deed. “Ik startte de tweede finale als derde en pakte in de eerste bocht de nummer twee en volgde de koploper. Op een gegeven moment maakte hij een foutje in de chicane. Toen dacht ik: als ik het nu niet doe, lukt het niet meer, want het was een baan waar je moeilijk kon inhalen. Door mijn actie verloor ik wel een seconde, maar ik lag toen wel op kop en reed ik de resterende vier ronden uit."
Nu de titel binnen is, richt Mike zich op het Nederlands kampioenschap, in Berghem staat 18 en 19 augustus de zesde ronde op het programma, en het BNL-kampioenschap. In beide competities staat hij bovenaan.

Meer berichten