Geschiedenis van kinderboeken

Algemeen
Diverse kinderenboeken uit vroegere tijden.
Diverse kinderenboeken uit vroegere tijden. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - Stichting De Cromme Leeck houdt vrijdag 8 maart om 20.00 uur een lezing over de geschiedenis van jeugdboeken met als titel 'Mietje met het mes'. In De Dres, aan de Lange Dres in Nibbixwoud, vertelt historicus Frits Booy over de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur tot circa 1960.

Over het algemeen wordt het versjesboek Proeve van kleine gedichten voor kinderen (1778) van Hieronymus van Alphen als het eerste Nederlandse kinderboek gezien. De kinderen van vóór circa 1770 lazen vroeger op school vooral fabels, volksboeken (zoals Reinaert de vos, Tijl Uilenspiegel en De vier Heemskinderen) en stichtelijke verhalen.

De geschiedenis van het kinderboek kent diverse markante veranderingen (zoals Piet de Smeerpoets en Dik Trom) die vaak samenhangen met ontwikkelingen in de opvoedkunde of de druktechniek.

In de lezing komen ook bijzondere aspecten van het oude kinderboek aan de orde zoals illustraties en bekende illustratoren, prijsboekjes, abc-boekjes, telboekjes, beweegbare boeken en reclameboekjes (zoals Piggelmee en Flipje).

Bezoekers kunnen deze avond hun favoriete kinderboek meenemen en kort iets vertellen over dit bijzondere boek.

Donateurs gratis entree, belangstellenden 3 euro.