Medemalaca Vocali al decennia toonaangevend

MEDEMBLIK - Koor Medemalaca Vocali bestaat 35 jaar en viert dat met een bijzonder concert. Iedereen is welkom om dit heugelijke feit mee te vieren op zaterdag 23 maart om 20.15 uur en zondag 24 maart om 14.30 uur in de Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein in Medemblik. Aan het concert werkt ook de bekende Medemblikker pianist Ramon van Engelenhoven mee. Daarnaast een begeleidingsorkest van dertig musici en verschillende solisten.

Op een avond in 1983 kwamen twee Medemblikkers elkaar tegen op de Nieuwstraat. Ze waren oude bekenden van elkaar en liepen gezamenlijk een eindje op, onderweg naar huis. Ze kletsten wat en de één vertelde dat zijn vrouw de wekelijkse zangavond zo miste. Dat kwam de ander bekend voor. Het Medemblikker Stadskoor was een jaar daarvoor opgeheven en de twee dames waren niet de enigen die het zingen misten; er was zelfs nog steeds een groepje dat elke week het 'nazitten' in ere hield.

Nieuwe zangvereniging

"Weet je wat", zeiden Berend Wieten en Joop Wagenaar, "dan richten we een nieuw koor op". Zeggen was makkelijker dan doen, want hoe doet men dat? Berend, werkzaam bij Rijkswaterstaat, hielp een jacht met problemen en kwam zo in contact met iemand die hen kon adviseren. Joop, beheerder van het Sint Pieter, vertelde Els Lakeman over het plan. Zij leidde een kinderkoor in het verenigingsgebouw. Els was enthousiast en sloot zich aan.

Start

Zo ging de zangvereniging van start met een club van drie. Nu nog wat leden erbij en een dirigent. Berend sprak tijdens zijn biljartavond over het nieuw op te richten koor en cafébaas Cor Brakeboer stortte spontaan ƒ 100,- in de clubkas. Een paar enthousiaste bargasten lapten er nog wat briefjes bij! Medemalaca Vocali werd 26 januari 1984 opgericht met in het bestuur de drie initiatiefnemers: Els Lakeman, Berend Wieten en Joop Wagenaar. Als doel van het koor werd geformuleerd: in groepsverband bezig zijn met de stem. Met andere woorden: zingen in de ruimste zin van het woord.

Groei

Op de eerste repetitieavond, een maand later, waren n het Sint Pieter zesenveertig leden aanwezig. Jan Ploeg werd aangesteld als dirigent. Berend: "Ik zong geen noot, weet je…" Maar een koor oprichten, dat kon de Medemblikker wel. Joop: "We begonnen met ƒ 300,- in de clubkas, dus een bakkie koffie kon er wel af. Oefenruimte hadden we in het Sint Pieter, de piano huurden we van Unciaal. Dat was handig, want het muziekinstrument stond er toch al."

Dirigenten

Een dirigent is de leider van een orkest of koor. De leden kijken naar de aanwijzingen die de dirigent geeft tijdens het musiceren zelf; dirigeren. "Ach, die wisselden nogal", vertelt Joop, "Een leuke anekdote is dat de eerste dirigent een keer vervangen werd door een piepjonge Jan Laan; onze dirigent van nu. Hij leerde ons gelijk een nieuw lied: Lascia ch'io pianga. Dat vergeet ik nooit." Het koor groeide en tijdens het jubileumconcert in 2009 stonden tachtig leden op het podium van de Bonifaciuskerk en zongen Carmina Burana. Inmiddels telt Medemalaca Vocali meer dan honderd leden en is niet meer weg te denken uit het culturele leven van Medemblik. De leden oefenen fanatiek elke donderdagavond in het Sint Pieter. Wie mee wil doen, kan een kijkje nemen. Jan Laan dirigeert sinds 2005 en onder zijn inspirerende leiding gaan de koorleden (sommigen al vanaf het begin lid) steeds een nieuwe uitdaging aan. Samen zingen brengt saamhorigheid en dit gebeurt altijd in een warme en gezellige sfeer.

Orkest

Ook de instrumentale begeleiding is gegroeid; stond er in de beginjaren aan de zijkant een vleugel met als vaste pianist Rick Schoonbeek, tegenwoordig staat er een voltallig orkest voor het koor. Samen werkt iedereen toe naar een volgend concert. Daarbij wordt muziek ten gehore gebracht van heden en verleden, variërend van religieuze stukken tot opera. Het publiek heeft de laatste jaren kennis gemaakt met de eigentijdse Welshe componist Karl Jenkins. Maar ook Haydn, Mozart, Vivaldi, Beethoven, Verdi, Dvorák, Orff en Grieg stonden op het programma. Veelal met jonge solisten. Het publiek waardeert elk concert onder leiding van Jan Laan.

Verrassend

Medemalaca Vocali heeft dit jaar een verrassend werk op het programma staan: het Te Deum van de Franse componist Charpentier. Het publiek kan dat herkennen van songfestivals van weleer, het schansspringen in Garmisch- Partenkirchen, de jaren van Ard en Keessie of de miraculeuze Europacup-wedstrijden van Ajax en Feijenoord. Het Te Deum is een lofzang voor God. Het koor vervolgt met bekende operawerken van Verdi, Rossini, Mascagni en Gluck. Solisten zijn dit jaar: Serena Perez, Tinka Pypker, Arco Mandemaker en Pierre Mak. Ook een orkest van dertig professionele musici zorgt voor een muzikale bijdrage. De Chorfantasie van Ludwig van Beethoven wordt ook ten gehore gebracht. Dit stuk wordt uitgevoerd, samen met de jonge, veelbelovende Medemblikker pianist Ramon van Engelenhoven.

Kaarten

De koorleden beloven dat het een afwisselend concert wordt. Kaarten à 20 euro zijn verkrijgbaar bij Verenigingsgebouw Sint Pieter, tel. 0227-542156 of Praktisch Projectmeubel, tel. 0227-540015 of info@praktischprojectmeubel.nl. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 10 euro.

Meer berichten