De ss Schorpioen.
De ss Schorpioen. ((Foto: Arnold de Lange))

Paaseieren zoeken bij Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - Paaseieren in allerlei kleuren liggen tijdens de Paasdagen verstopt tussen de sissende stoommachines, zowel binnen als buiten op het museumterrein. Welke geluksvogel vindt dat ene gouden ei? Die krijgt een leuke prijs! Na Pasen blijft het museum geopend en onder stoom tot en met 5 mei.

Het schildersatelier is woensdag 1 mei open en kunnen (jonge) bezoekers aan de slag met acrylverf en de vrolijke paneeltjes van Fely Smit, een bekende amateurschilder uit de regio. Ook staan in het museum miniatuurmachines klaar. Kinderen kunnen zelf de kracht van water en vuur te ontdekken en kunnen helpen bij de stoker en het hulpstokersdiploma verdienen door zelf hout op het vuur te gooien.

De tentoonstelling 'Stoom Vaart' is van 26 april tot en met 31 augustus te bezoeken, met maritieme schilderijen van de bekende zeeschilders Arnold de Lange en Fred Boom. Als 16 jarige jongen maakte Fred Boom zijn eerste zeereis als lichtmatroos. Hij was van jongs-af-aan gefascineerd door de zee. Na zijn opleiding aan de Kweekschool voor Scheepswerktuigkundigen in Amsterdam kwam hij in 1959 in dienst bij de KNSM en voer zowel op vracht- als passagiersschepen. Na elf jaar varen verwisselde hij het zeemansleven voor een walbaan en richtte zich op zijn passie het schilderen van scheepsportretten en zee-en havengezichten.

Arnold de Lange laat zich als kunstschilder inspireren door de oude meesters uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Hij schildert voornamelijk landschappen en dorpsgezichten van het Noord-Hollandse land. Door zijn interesse in maritieme geschiedenis schildert hij ook veel scheepsportretten van klassieke schepen uit vroeger eeuwen.

Het werk van beide schilders wordt regelmatig gebruikt ter illustratie van boeken en tijdschriften. De tentoongestelde schilderijen zijn ook te koop, waarbij 20% van de verkoopopbrengst ten goede komt aan het museummasterplan.Het Nederlands Stoommachinemuseum is gevestigd aan Oosterdijk 4 in Medemblik.
Telefoonnummer: 0227 544732. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag 10.00 tot 17.00 uur. In schoolvakanties is het museum ook op maandag geopend.

Meer informatie is te vinden op www.stoommachinemuseum.nl.

Meer berichten