Introductie Pelle op Reis

Algemeen
De app Pelle op Reis stimuleert kinderen ook om buiten schooltijden te lezen.
De app Pelle op Reis stimuleert kinderen ook om buiten schooltijden te lezen. (Foto: Ronald Speijer)

MEDEMBLIK - De zomermaanden beginnen binnenkort. Leerlingen kunnen in deze periode bijkomen van een jaar lang lezen, rekenen en schrijven. Dat is fijn, alleen voor sommigen zijn de gevolgen ervan vervelend.

Leerlingen met een leesachterstand lopen het risico om hun achterstand te vergroten tijdens de zomervakantie. Zij lezen dan niet, of veel minder, terwijl ze eigenlijk moeten blijven oefenen. Hierdoor ontstaat de zogenaamde zomerdip, de afname van leesvaardigheden van kinderen, waardoor zij na de vakantie weer extra hard moeten werken om hun leeftijdsgenootjes bij te benen.

App

Onderwijszorg Nederland (ONL), een coöperatie van onderwijsadviesbureaus van EDventure op het gebied van ernstige, enkelvoudige dyslexie, ontwikkelde een nieuwe app 'Pelle op Reis' om kinderen tussen 8 en 11 jaar in de zomermaanden op een speelse manier te laten lezen. In deze app worden verschillende teksten gebruikt, waaronder fragmenten uit kinderboeken van bekende schrijvers. Kinderen worden dan geprikkeld om het hele boek te lezen en hiermee ontdekken zij welke soorten teksten zij misschien wél graag lezen. Na afronding van de app hebben zij tienduizend woorden gelezen, vergelijkbaar met een boek van honderd bladzijden.

Pelle helpt

Charlotte Breed, dyslexiebehandelaar, psycholoog en werkzaam op 't Koggeschip in Medemblik vertelt over een eerder online oefenprogramma van Pelle, 'Pelle Helpt', gebruikt zij in haar lessen. "Het is heel belangrijk dat kinderen plezier hebben in lezen, al is het soms een uitdaging. 'Pelle Helpt' en 'Pelle op Reis' zijn daarbij een grote hulp. De jeugd zit graag achter de computer en Pelle helpt leerlingen oefenen op het gebied van spelling en lezen. In 'Pelle op Reis' moeten kinderen de wereld over reizen om Pelle terug te vinden. Een zoektocht voor de kinderen in een uitdagend programma, waar ze spelenderwijs opdrachten maken en door middel van verschillende teksten zoals sms-jes, recepten en gedichten steeds dichterbij het einddoel komen, namelijk Pelle vinden."

Vele woorden

"Het mooie van de nieuwe app is dat de deelnemers ongemerkt 10.000 woorden lezen, eigenlijk een heel boek. Weer een stap dichterbij om naar de bibliotheek te gaan en een leuk boek uit te zoeken", zegt Daniëlle van der Werf, senior onderwijsadviseur en GZ-psycholoog en deelnemer aan de projectgroep rond de app Pelle op Reis. "Deze app is een aanvulling op 'Pelle Helpt'. Op school kunnen de kinderen die het nodig hebben gebruik maken van het programma en tijdens de zomervakantie van de app. Dit is een manier om een zomerdip te bestrijden, want kinderen die niet zo goed zijn in lezen, pakken niet zo snel een boek. De app is de manier om hen aan het lezen te houden en zo op niveau te blijven."

Gezin

Het leuke van 'Pelle op Reis'' is dat het hele gezin mee kan doen. "Aan de app kunnen papa, mama en broertjes en zusjes ook deelnemen", zegt Daniëlle. "Een kind kan bijvoorbeeld een tekst uitzoeken en die met de rest van de gezinsleden op verschillende manieren lezen. Een stukje van de tekst voorlezen, om en om een zin of stukje tekst lezen, tegelijkertijd hardop lezen of met verschillende stemmetjes lezen. Door samen te lezen, is het weer een stap dichterbij om zelf te gaan lezen en dat bevordert het leesplezier en zelfvertrouwen van een kind."

School

Als een kind niet goed meekan met het lezen en spellen, valt dat de leerkracht op school snel op. In samenspraak met de ouders wordt het kind aangemeld voor de vergoede dyslexiezorg. "We hebben binnen OBD Noordwest een goede dyslexiezorg voor kinderen", zegt Charlotte. "Nadat een diagnose dyslexie is gesteld, bespreken we samen wat voor hulp en ondersteuning een kind nodig heeft. In de behandeling stimuleren wij het leesplezier en zelfvertrouwen van kinderen om zo de leesvaardigheid te versterken. Als wij er tijdens de zomervakantie niet zijn, is 'Pelle op Reis' een uitkomst voor de kinderen."

De app is beschikbaar in de app stores. Hij is gratis voor de kinderen die in ONL-behandeling zijn en tegen een kleine vergoeding beschikbaar voor kinderen die niet in behandeling zijn. Meer informatie over vergoede dyslexiezorg op www.obdnoordwest.nl/dyslexie.

Wie vindt Pelle?