Daniël Terpstra is de jongste KNVB scheidsrechter van Noord-Holland.
Daniël Terpstra is de jongste KNVB scheidsrechter van Noord-Holland. ((Foto: Vincent de Vries))

De jongste KNVB scheidsrechter van Noord-Holland

'Ik wil de nieuwe Björn Kuipers worden'

SPANBROEK - Daniël Terpstra (15) is vorige week aan de KNVB-academie geslaagd voor het diploma verenigingsscheidsrechter. Daarmee is hij de jongste gediplomeerde scheidsrechter voor veldvoetbal in het district West 1 (Noord-Holland)!

Scheidsrechter Daniël fluit rechtvaardig

De Spanbroeker begon op 5-jarige leeftijd te voetballen bij VVS-46. Hij was jarenlang keeper, maar het fluiten en een wedstrijd leiden, trok hem toen hij 12 jaar was toch meer. Al snel begon zijn talent op te vallen en werd hij door FC Volendam gevraagd om als scheidsrechter te fluiten van de selectie jongens rond de 12 jaar. "Ik ben bij FC Volendam vaste scheidsrechter van de eredivisie en leid de thuiswedstrijden. Omdat ze landelijk spelen, floot ik al wedstrijden tegen Ajax, Twente, Utrecht, PSV en Vitesse. Als ik een volgend diploma heb, dan ben ik bondsscheidsrechter en dan word ik door de KNVB ingedeeld. Dan fluit ik ook bij de andere verenigingen in heel Noord-Holland."

Alle spelers regels laten volgen

Spannend

Zijn eerste wedstrijd fluiten was een uitdaging. "Ik vond het spannend en ik was ook wel zenuwachtig", laat Daniël weten. "Maar het ging best goed, want na een half seizoen mocht ik al op een groot veld fluiten. Maar ik laat mijn eigen vereniging niet in de steek en ik word vaak gevraagd als scheidsrechter voor jeugdwedstrijden. Ik denk dat ik één van de weinige jonge scheidsrechters ben, die er geen punt van maakt om de meiden te fluiten. Zij zijn rustiger en worden minder snel boos. Omdat ik zelf een jongen ben, vind ik het soms wel lastig om in te schatten hoeveel pijn een meisje heeft bij een overtreding of een blessure. Verder vind ik dat er niet zo veel verschil is tussen de jongens en de meiden."

Bekende mensen

Daniël komt, omdat hij bij FC Volendam fluit, ook wel eens bekende mensen tegen. "Ik ben wel eens Jan Smit tegengekomen", zegt hij. "Ja, wie kent de bekende Volendamse zanger niet. En van de voorzitter van FC Volendam, Henk Kras, kreeg ik complimenten hoe ik de wedstrijd leidde. Die pluim heb ik natuurlijk in mijn zak gestoken", lacht Daniël.

Diploma

Nu Daniel dit diploma op zak heeft, mag hij alle wedstrijden fluiten ongeacht de leeftijd van de spelers; tot een bepaalde klasse. "Ik mag alle pupillen fluiten (daarom mag ik bij Volendam de eredivisie fluiten), de junioren tot en met de tweede klasse en de senioren tot en met de derde klasse. De theorie om het diploma te halen was niet zo moeilijk, maar ik moest ook wedstrijdverslagen inleveren en een zelfreflectie doen. Maar ik ben blij dat ik het heb gehaald. Wie scheidsrechter wil worden moet wel moed hebben om een wedstrijd te leiden, want het is soms niet makkelijk om alle spelers in het veld te houden en de coaches en ouders langs de lijn. Maar wie interesse heeft, kan zich gewoon melden bij de clubleiding en vragen om een proefwedstrijd te fluiten. Vraag gewoon of je het een keer mag proberen!"

Opleiding

Voor het komende seizoen staat de volgende opleiding alweer op stapel, zodat hij hogerop komt en nóg meer wedstrijden mag fluiten. "Ik vind het vak scheidsrechter ontzettend leuk, maar ook het voetbalspel. Ik wil graag dat alle 22 spelers zich aan de regels houden en ik vind het mooi als een wedstrijd goed verloopt. Als iedereen zich netjes gedraagt, hoef ik alleen het begin- en eindsignaal te geven. Leidinggeven vind ik ook leuk en misschien wil ik later een eigen bedrijf in horloges starten."

Ambities nastreven

Björn Kuipers

Daniel zegt ook dat hij de nieuwe Björn Kuipers wil worden. En dat kan best vindt zijn moeder Ellen, want Björn Kuipers heeft tenslotte ook twee supermarkten en is scheidsrechter en ondernemer tegelijk. "Björn Kuipers ben ik nog niet in leven lijve tegengekomen, maar zou dat héél graag willen", besluit Daniël.

Net als die eigen zaak in mooie horloges, want Daniel heeft ook de ambitie om het horlogemakersvak te leren in Schoonhoven als hij klaar is met de middelbare school.

Meer berichten