Het wordt gezellig druk verwacht de organisator Muzieklust.
Het wordt gezellig druk verwacht de organisator Muzieklust. ((Foto: aangeleverd))

Gratis openluchtconcert aan Handelskade

OBDAM - Stichting Actie Muzieklust verzorgt op zondag 30 juni van 13.30 tot 18.00 uur een gratis openluchtconcert op de parkeerplaats aan de Handelskade in Obdam. "Iedereen is van harte welkom om te komen kijken en luisteren naar het talent uit onze gemeente", meldt Jan Dirk van 't Riet, secretaris Stichting Actie Muzieklust.

Het Tamboer-Fanfarekorps Muzieklust is opgericht op 3 juni 1920. De heren J. Engel, P. Tromp, P. Dekker en J. Dekker Jzn. waren destijds de oprichters van deze muziekvereniging. Het aantal leden bedroeg in het begin zestien personen. Aangekocht werden zeventien blaasinstrumenten, een grote en een kleine trom, een triangel en een stel bekkens. Dirigent was J. Engel.

Ledengroei

Al snel groeide het aantal leden en in de vergadering van 26 juli 1920 (ruim een maand later) werd besloten tot aanschaf van nog eens vier hoorns, drie trombones en een tuba. Het Huishoudelijk Reglement werd opgesteld en aangenomen. De contributie bedroeg in die tijd ƒ 0,10 per week, aan zaalhuur werd ƒ 50,- betaald. De eerste repetities werden gehouden in de zaal van Café De Admiraal van de heer Tambach. Later werd er gerepeteerd in het Parochiehuis, nu bekend onder de naam De Brink. In latere jaren hebben de leden een uitstapje gemaakt naar de zaal van de heer Hummen, maar dat was van korte duur.

Tijd vooruit

Muzieklust was zijn tijd ver vooruit: in de vergadering van 20 februari 1925 werd besloten tijdens de repetitieavond niet te roken! Het eerste concours van de vereniging vond in 1929 plaats. Met goed resultaat en het korps breidde zich verder uit. In de oorlogsjaren van 1942 tot 1945 werd er door de leden niet gerepeteerd. De instrumenten werden veilig opgeborgen op een geheime plaats.
Het korps van de Derde afdeling promoveerde daarna naar de afdeling Uitmuntendheid, om tenslotte de hoogste afdeling te bereiken: de afdeling Superieure.

Diverse dirigenten hebben het korps muzikaal begeleid: J. Engel, J. Dekker, L. Koning, C. Luttik, T. v.d. Kieft, C. Kooiman, René Prikkel en de huidige dirigent Wim Hendriks.

Hoogtepunten

Hoogtepunten waren de deelname aan de landelijke concoursen, onder meer in Kerkrade en Valkenburg, waar het korps bijna de Limburgers versloeg. De leden traden in de beginperiode op in het daagse pak, maar al snel werd een uniformpet aangeschaft. Door de uniformencommissie werden later prachtige uniformen aangeschaft.Ook werd er een vaandel ontworpen en vervaardigd.

Openluchtconcert

"Het belooft een mooie middag te worden met voor jong en oud vertier", laat Jan Dirk weten. "Tijdens dit gratis toegankelijk optreden treedt de coverband Alle Tijd op. Dit is een Alkmaarse zes-mans-formatie met maar één doel: feest op en voor het podium. Het motto van de band is niet voor niets: Alle Tijd voor elk feest. Ook staat de coverband Tikkie Terug op het podium. Een middag Tikkie Terug staat garant voor gezelligheid, want behalve goede muzikanten zijn de bandleden ook geweldige entertainers. Waarvoor we dit doen? Een feestje in Obdam. Laten zien welke talenten we met Muzieklust in huis hebben. Muziek maken en luisteren is goed voor de geest. Niet alleen luisteren, maar ook ontmoeten. De entree is gratis, kom dus even langs en laat je verrassen door de aanwezige talenten. Saamhorigheid is ook een belangrijk doel. Met elkaar iets moois neerzetten; voor en door Obdammers. Houd het levendig en geeft vooral swing aan het leven."

Meer berichten