Geslaagd gouden jubileum IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik

Algemeen
Onthulling van het kunstwerk dat Martin van Driel speciaal voor het gouden jubileum had gemaakt.
Onthulling van het kunstwerk dat Martin van Driel speciaal voor het gouden jubileum had gemaakt. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De organisatie van de IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik kijkt met veel plezier terug op een zeer geslaagde vijftigste editie. 28 deelnemers stonden aan de start in Stavoren, 17 van hen wisten uiteindelijk de finish in Medemblik te bereiken. Met krachtige wind, hoge golven en een lage watertemperatuur, rond de 19 graden, was het een loodzware tocht.

De Griek Jorgos Skotadis, vorig jaar nog uitkomend voor Nederland, wist net als vorig jaar de wedstrijd met een ruime voorsprong te winnen in 5:25. Lisa Dreesens kwam na hem binnen in 5:50 en won daarmee het NK. Maarten van der Weijden kwam in 6:25 als vierde aan. Kees Bobeldijk, de enige West-Fries, moest na elf kilometer opgeven wegens kou en ziekte. Irene van der Laan voltooide haar achttiende oversteek in 8:30 en Jerwin Tholen tikte als laatste aan in 9:06 en won daarmee de 'last but not least beker'.

Jack Brakeboer had voor iedereen een positief woord tijdens de prijsuitreiking en stond stil bij vijftig jaar Zwemmarathon. Hierna werd hij door de mariniers die normaal gesproken de zwemmers uit het water tillen, onder luid gejuich te water gegooid.

's Avonds werd het kunstwerk onthuld dat Martin van Driel speciaal voor dit gouden jubileum had gemaakt. Het beeld van de zwemmer, staande op een meerpaal uit het IJsselmeer, staat op de punt bij de 'visafslag'. Jack Brakeboer kan hem vanachter de bar zien staan als de deur van zijn café openstaat. "Alsof het zo heeft moeten zijn", laat hij geëmotioneerd weten.