Leer een instrument bespelen bij De Muziekunie in West-Friesland

Partnerbijdrage
Docent Steffen Snip geeft online blokfluitles.
Docent Steffen Snip geeft online blokfluitles. (Foto: aangeleverd)

Een nieuw muziekcollectief is sinds augustus 2020 opgericht in Oostelijk-Westfriesland: De Muziekunie. Bij de muziekunie kun je een instrument leren spelen of leren zingen. Hoe werkt dat? 

Partnerbijdrage dossier

Normaal gesproken gaat het zo: Je kiest welk instrument je graag zou willen leren bespelen. Op onze website kun je zien welke docent daarop lesgeeft. Je kunt dan contact opnemen met de docent en een afspraak maken voor een proefles op een locatie bij jou in de buurt. Als je een instrument gekozen hebt, kun je beginnen met de lessen. Die zijn meestal individueel, maar soms ook in kleine groepjes. Als leerling bij de Muziekunie mag je ook meedoen met onze samenspelprojecten en als je het leuk vindt, kun je optreden op één van onze voorspeelavonden. Je kunt natuurlijk ook lid worden van één van de harmonie- of fanfare orkesten uit de regio!

Helaas moeten we nu door de corona maatregelen een beetje anders werken. Samenspelen mag niet, en de locaties zijn nog gesloten! Daarom hebben de docenten gezocht naar allerlei manieren om toch les te kunnen geven. Dat doen ze bijvoorbeeld via skype, zoom of whatsapp videobellen, soms sturen ze ook filmpjes op als voorbeeld. Je krijgt dus thuis les via de computer of je telefoon!

Ondertussen worden er nieuwe plannen gemaakt voor projecten, open dagen en nieuw aanbod. Zo willen we onze popafdeling een nieuwe opzet geven, waarbij gebruik gemaakt wordt van online lesmateriaal in combinatie met live repetities voor leerlingen die graag in een band zouden willen spelen.

De gemeenten subsidiëren de Muziekunie, ze vinden het belangrijk dat de tarieven voor leerlingen onder de 21 jaar zo laag mogelijk blijven. En heb je nog geen instrument? Dan is het handig om te weten dat je bij Stichting Instrumentenfonds Westfriesland voor een klein bedrag een instrument kunt huren. Dat is handig als je nog niet zeker weet of het instrument echt bij je past. Voor informatie hierover kun je bij ons terecht.

Meer weten over de docenten, de instrumenten waarop wordt lesgeven en de diverse leslocaties in de regio? Kijk op www.demuziekunie.nl en meld je aan voor een proefles!

Docent Gisla Bruitsman geeft klarinetles via de computer.