Energy Battle helpt sportclubs besparen

  Nieuws
Het energie-monitoring-systeem krijgen de deelnemende clubs een jaar in gebruik om te besparen in hun energie. (Foto: aangeleverd)
Het energie-monitoring-systeem krijgen de deelnemende clubs een jaar in gebruik om te besparen in hun energie. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

REGIO – Met een inspirerende startbijeenkomst in het clubhuis van de Medemblikker Tennis Club werd gisteravond het startsein gegeven voor de Energy Battle. In deze duurzaamheidwedstrijd gaan zeven Medemblikse sportverenigingen een jaar lang proberen hun energiegebruik zo veel mogelijk terug te dringen.
Duurzaamheidwethouder Hans Tigges opende de avond. Hij nam de deelnemers kort mee in de duurzaamheidambities van de gemeente en stond daarbij specifiek stil bij de interessante rol van sportverenigingen. Enerzijds zijn zij grootverbruikers van energie. Anderzijds vormen de clubs een interessante partner om het nut en de eenvoud van energiebesparing onder de aandacht te brengen van hun tientallen of zelfs honderden leden. Tigges: "Sportverenigingen spelen een belangrijke rol bij het realiseren van een meer duurzame samenleving. Vandaar dat wij als gemeente besloten de sport deze Energy Battle aan te bieden. Ik ben enorm benieuwd hoeveel de deelnemers komend jaar weten te besparen." Na zijn enthousiaste woorden was de avond in handen van het Energy Battle projectteam. De deelnemers werden geïnformeerd over de wedstrijd en over het geavanceerde energie-monitoring-systeem dat zij een jaar lang in bruikleen krijgen. De zeven deelnemers hebben hiermee meer kijk in hun energieverbruik, zowel elektra als gas. Volgens projectleider Verhoogt gaat alleen dat inzicht al interessante besparingen opleveren: "Besparen begint bij het doorgronden van het eigen energieverbruik. De hamvraag is vervolgens: waar zit onnodig verbruik? Meten is weten." De stap naar besparen is dan zo gemaakt.
De deelnemende verenigingen zijn Medemblikker Tennis Club, FC Medemblik, VV Opperdoes, TV Wognum, Sporting Andijk, TV Atlas en VV Strandvogels.

Meer berichten