Help jonge boeren uit de brand

  Nieuws
Het bedrijf, maar ook de trekker en voermengwagen van Jacques en Rory van Berkel ging in vlammen op. (Foto: aangeleverd)
Het bedrijf, maar ook de trekker en voermengwagen van Jacques en Rory van Berkel ging in vlammen op. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ZWAAGDIJK - De ergste nachtmerrie van een ondernemer: je hele bedrijf gaat in vlammen op. De jonge boeren Jacques (22) en Rory (26) van Berkel uit Zwaagdijk is het zaterdag 3 maart overkomen. Ze stonden hun mooie Yersey-koeien te melken, zaterdag laat in de middag. Met luid getoeter stopte een Connexion-bus voor hun boerderij. De hele buurt veerde op, wat een lawaai van die bus! Mensen keken naar buiten en zagen dikke rookwolken vanuit de stal van de jonge ondernemers. De buren, brandweer en politie waren snel ter plekke. De stal stond binnen de kortste keren in lichterlaaie.

Met man en macht werden tachtig koeien in veiligheid gebracht. De jonge boer Rory liep voor de veestapel met een emmertje grind om ze naar een veilige plek te lokken. Het veevoer lag in de stal en de emmers stonden ook in de brand. Met een emmertje van de buren en grind uit het grindpad zijn alle koeien naar de stal gebracht van hun ouders, vierhonderd meter verderop. Alle koeien werden gered, maar dertig koeien hadden zoveel rook ingeademd dat Jacques en Rory die door de veearts moesten laten inslapen. "Afschuwelijk en geen woorden voor", zegt de geëmotioneerde Jacques van Berkel. "Onze eigen koeien, met zoveel zorg en liefde groot gebracht, echt vreselijk!"
De jonge ondernemers zijn drie jaar geleden het bedrijf gestart. Ze waren trots op hun veestapel, de unieke Yersey-koeien, die zo mooi in de wei van Zwaagdijk liepen te grazen. Helaas waren de trekker en de voermengwagen niet verzekerd tegen brand. Voor een boerenbedrijf essentieel om het bedrijf te runnen! De tantes van Jacques en Rory - Karin en Crista Wiering - willen de twee boeren uit de brand helpen en hen ondersteunen om hun bedrijf weer op te kunnen bouwen. De doelstelling is het inzamelen van 25.000 euro om de trekker en voermengwagen te kunnen bekostigen.
Kijk op www.geef.nl voor deze crowdfundingsactie. Help mee!

Meer berichten