Marcel Piek sluit woestijnrally geweldig af - 'Door deze prestatie mag ik meedoen met Le Dakar volgend jaar'
  Nieuws

Marcel in actie in de woenstijn van Abu Dhabi. (Foto: Rallymaniacs, Marcel Vermeij)
Marcel in actie in de woenstijn van Abu Dhabi. (Foto: Rallymaniacs, Marcel Vermeij) (rodi.nl)

ZWAAGDIJK – Marcel Piek sloot eind maart de woestijnrally, de Abu Dhabi Dessert challence rally, af op een keurige 18e plaats��. Deze race telt mee voor het wereldkampioenschap rallyrijden. Het deelnemersveld bestaande uit rijders van diverse pluimage en de laatste Le Dakar winnaar Matheas Walkner, was erg sterk. "Ik vind een 18e plek een heel mooi resultaat", vertelt de Zwaagdijker. "Ik kwalificeerde mij gelijk voor de Le Dakar rally, welke in januari 2019 wordt gehouden."
De deelnemers van de Abu Dhabi rally reden ongeveer 2.000 kilometer door de woestijn van Abu Dhabi, een zware beproeving. "Dit kwam mede door de temperatuur. In de woestijn was het rond de 45 graden. Erg heet!", herinnert Marcel zich. "Als je dan door het mulle zand rijdt en over de hoge en lage duinen, kost dit enorm veel energie. De langste dag was circa 520 kilometer. Deze was enorm zwaar. Toen ik 's middags rond 14.00 uur in de duinen reed, was dat op het heetste tijdstip van de dag. De warmte komt dan van boven (zon), beneden (opgewarmde zandduinen) en van de motor. Maar man, wat was het mooi om door dit -voor ons- nieuwe landschap te rijden. Echt supergaaf! Duinen, klein en groot, elke keer weer proberen boven te komen en dan weer stijl naar beneden. Elke duin was een uitdaging!"
Verschillende kleuren zand
En toen realiseerde Marcel zich ook, dat de duinen bestaan uit diverse kleuren zand: bruin, geel en wit zand. Het witte is los zand. Wanneer een motorrijder te zacht rijdt, zakt hij er haast doorheen. "Na zes dagen rally rijden ben ik, achter alle fabrieksrijders, professionals en Dakar-winnaars op een mooie 18e plaats geëindigd", zegt Marcel supertrots en verdiende daarbij een WK-punt.

Race

Voor Marcel begon 25 maart het echte werk. "ik startte om 06.30 uur met een 100 km verbindingsetappe over de weg, dus richting de duinen en vervolgens 300 km de duinen in. Met het 'road boek' bepaalde ik de route, echter in de duinen zijn geen of weinig paden. Dus reed ik hier op Cap. Dit houdt in dat de motorrijders op graden rijden, bijvoorbeeld: bij 12 km koersen op 245 gr, dan zet je de koers op de 245 graden. Kijk zover je kan en zoek een herkenningspunt op, daar rijd je dan vervolgens naar toe. Daarna doe hetzelfde met aanpassingen om de juiste routeplan te bepalen. Langs de route waren diverse 'way points' uitgezet. Deze waren onzichtbaar, maar opgeslagen in een kastje die de rijders bij zich hadden. Zo controleerde de organisatie of iedereen de juiste route reed. Wie één van de zestig 'way points' miste, kreeg twintig minuten straftijd."
De volgende dag legden de deelnemers 520 km af. "Man, wat was die zwaar. Duinen zo hoog, stijl en mul zand. Het was verschrikkelijk moeilijk om boven te komen en dan weer stijl naar beneden. Maar mooi! Midden in de woestijn kwam ik hele rare dingen tegen. Een boom met daaromheen alleen maar zand en een olievrachtwagen, geen weg te bekennen. De temperatuur ging richting de 50 graden, echt een uitputtingsslag."
De volgende dag stond Marcel weer voor een uitdaging. Probleem was dat 's middags de zon zo hoog stond, hij moeilijk diepte zag. De motorrijders reden 320 km en de dag daarop honderd kilometer minder en de koers ging weer naar de stad Abu Dhabi. "Het leek alsof ik de ergste duinen achter de rug had. Blij, want ik had het wel gehad. Achteraf gezien had ik de rally onderschat. Een mokerzware uitputtingsslag."
Eind in zicht

Marcel vergiste zich, want zo'n dertig kilometer van de finish doken weer grote zandkolossen op. Dertig loodzware kilometers later eindigde hij zijn rally. "Ik ging als 18e over de streep en werd 6e in mijn klasse. Ik ben supertrots en wil nu graag meedoen met de rally Le Dakar in januari 2019. Om dat te volbrengen ben ik op zoek naar sponsoren en donateurs. Ook heb ik fantastische jassen te koop. Steun mij door een jas te kopen! Of stuur een e-mail naar mpiek@quicknet.nl en kom eens praten over andere vormen van sponsering."

Meer berichten