Ontdek geheimen oude stoomgemaal

  Nieuws
Kom naar het Stoommachinemuseum en doe mee met de activiteiten tijdens het Nationale Molen en Gemalendagen. (Foto: Hans Albers)
Kom naar het Stoommachinemuseum en doe mee met de activiteiten tijdens het Nationale Molen en Gemalendagen. (Foto: Hans Albers) (rodi.nl)

MEDEMBLIK – De Nationale Molen- en Gemalendagen vinden 12 en 13 mei plaats en molens en gemalen openen hun deuren en bezoekers krijgen bij het Stoommachinemuseum een indruk van de waterhuishouding in Nederland. Waterafvoer is van levensbelang, bemaling en gemalen zijn daarbij onmisbaar.
In het stoomgemaal Vier Noorder Koggen zijn dit weekend diverse maaldemonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal. Deze heeft een capaciteit van 450.000 liter water per minuut! Het gemaal heeft tot 1975 meer dan honderd jaar actief dienst gedaan. Het zorgde ervoor dat de West-Friezen droge voeten hielden. Bezoekers ontdekken met de watertafels van Poldermuseum het Grootslag Andijk hoe land drooggemalen wordt.
Tijdens de Nationale Molen-en Gemalendagen biedt het museum een Water & Stoom-arrangement aan voor een zeer aantrekkelijk tarief. Volwassenen kunnen voor slechts 12,50 euro en jongeren tot 18 jaar voor 10 euro deze dagen het museum bezoeken en om 13.00 en 14.00 uur een vaartocht van 1 uur en een kwartier maken door het gebied tussen Medemblik, Opperdoes, Onderdijk, Oostwoud en Wervershoof. Maximaal twintig passagiers kunnen per tocht mee. Reserveren is gewenst op 0227-544732 of via communicatie@stoommachinemuseum.nl.
Het Nederlands Stoommachinemuseum is te vinden aan Oosterdijk 4 in Medemblik
Kijk voor meer informatie op www.stoommachinemuseum.nl.

Meer berichten