'Al jong werd ik in het diepe gegooid' - Ed van Rozelaar vier decennia badmeester

  Nieuws
Meester Ed te midden van zijn leerlingen. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)
Meester Ed te midden van zijn leerlingen. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media) (rodi.nl)

MEDEMBLIK – Meester Ed, wie kent hem niet? Ed van Rozelaar is een bekend figuur in Medemblik en omstreken. Op zijn zestiende jaar, hij kwam in mei 1978 met zijn diploma thuis, zei zijn vader: "Ed, ik heb iemand nodig voor de zomervakantie. Jaap Hofman stopt ermee. Om 15.00 uur geef je les in het zwembad". "Ik werd dus al jong in het diepe gegooid door mijn vader, die toen eigenaar was van het zwembad in Plan West in Medemblik", lacht Meester Ed.
De meeste Medemblikkers hadden ooit les van Ed. "Ik geef ondertussen de derde generatie les, dat komt omdat ik het lesgeven zo leuk vond en besloot om het te blijven doen. De eerste drie jaar zonder diploma, maar op mijn negentiende jaar had ik de benodigde diploma's. Ik besloot het zwembad van mijn vader Nick in 1980 over te nemen. Dat moest via de kantonrechter, want in die tijd mocht een persoon onder de 21 jaar nog geen financiële beslissingen maken. Binnen korte tijd betrok ik toen het huisje in de Sonoystraat, waar ik nog steeds woon, en dat was enkele meters van het zwembad af."
Het zwembad in Plan West voldeed niet aan de eisen om daar af te zwemmen en de kinderen moesten uitwijken naar Alkmaar om hun diploma te halen. "In 1998 ben ik gestopt met het oude bad en ik wilde gelijk mijn papieren halen om autorijles te geven. Stilzitten is niet mijn ding", glimlacht de badmeester. "Ik hoorde dat er een badje open was op camping De Groote Vliet in Onderdijk. Daar heb ik anderhalf jaar les gegeven. Mijn diploma rijinstructeur haalde ik door deze verandering pas in 2013. Het zwembad op bungalowpark Zuiderzee was in april 2000 klaar, toen startte ik daar de zwemlessen en veranderde de naam gelijktijdig veranderd in Zwemschool Ed van Rozelaar. "
Een uniek moment voor Ed is de oversteek van Stavoren naar Medemblik. "Negen jaar geleden heb ik dat gedaan met mij donderdagavond trimgroep en vijftien jaar geleden met twaalf kinderen. Kamperen met die koters in Stavoren en de volgende morgen om 06.00 uur richting Medemblik zwemmen. Tien minuten om en om. Edith van Dijk won die keer en we mochten niet eerder binnenkomen dan de winnaar. En dat kwamen we niet, ondanks dat we drie uur voorsprong hadden," glundert Ed. "De afwisseling van autorijles en zwemles geven is bijzonder en maakt het voor mij erg leuk om te doen. Voorlopig houd ik dit nog wel vol. Daarbij tennis en biljart ik af en toe en ben ik ploegleider van Team N-H, waar mijn dochter Pernilla in fietst."

Meer berichten