'Mensen van vandaag laten zien hoe het er vroeger aan toe ging' - Tentoonstelling Op Reis in Museum Regthuys
  Nieuws

In Museum het Regthuys kan men tot 30 september genieten van de tentoonstelling Op Reis. (Foto: aangeleverd)
In Museum het Regthuys kan men tot 30 september genieten van de tentoonstelling Op Reis. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ABBEKERK – Jannie en Kees Bruin zetten zich al jaren in voor het behoud van Museum Regthuys in Abbekerk. "De stichting Regthuys Abbekerk huurt het historische pand van de gemeente Medemblik en verzorgt al 29 jaar jaarlijks een tentoonstelling. De collectie is destijds door mevrouw De Vet-Bobeldijk geschonken aan de stichting en ik vind het belangrijk dat deze goed onderhouden wordt, zodat we de mensen van vandaag kunnen laten zien hoe het er vroeger aan toe ging", vertelt Kees.

"Jannie was betrokken bij de oprichting van de stichting, omdat mevrouw De Vet kleiner moest gaan wonen en haar collectie niet kwijt kon. Op deze manier wordt er nog steeds op een mooie manier gebruik gemaakt van een monumentaal pand uit 1584, die vroeger ook diende als gemeentehuis. Boven werden huwelijken voltrokken. De ambtenaar moest dan eerst zijn bureau aan de kant schuiven om ruimte te maken", lacht Kees.

Jubileum

De stichting viert volgend jaar een jubileumjaar. "Dan richt mijn vrouw al dertig jaar de tentoonstelling in met elk jaar een ander thema. In Museum Regthuys wordt dit keer aandacht geschonken aan het reizen in vroeger tijden. Reizen in de twintiger jaren van de vorige eeuw was een heel avontuur. Per spoor, het rijtuig en een enkeling met de auto of een vliegtuig."
Expositie

Bezoekers kunnen de bagage en kleding uit die tijd bewonderen. Vrouwen en meisjes namen spoormandjes of karbiesjes mee op reis. De koffers waren veelal van riet of leer. Wie langer op reis ging nam een houten kist mee. Dozen voor hoeden waren noodzakelijk. Voor mannen die met het rijtuig reisde, was een kistje met een borrel een pré. In de winter was een warme muts geen overbodige luxe. De gegoede dames droegen een bontkraag of een bontmuts en een echte vos om de hals. Een nachtje uit slapen heet in het West-Fries 'te warsskip gaan'. Naar een 'gastersdag' gingen de mensen met een mooi handgeborduurde linnen tas. Het breimandje ging altijd mee, want een vrouwenhand en een 'paardetand' stonden nooit stil. Kleine handtasjes voor zon- en feestdagen noemde men reticuultjes. In het museum staan kledingstukken van begin 1900 tot 1930 opgesteld. De dames droegen een bontmof en -kraag tot 1950. Naast de genoemde tentoonstelling kunnen belangstellenden ook merklappen, serviezen, wenskaarten, kook- en wasgerei en agrarisch gereedschap bekijken. Ook de kerker is te bezichtigen.
'Abbekerker woif'

Op de begane grond is de kerker een vaste trekpleister. "Hier zit nog altijd het veroordeelde 'Abbekerker woif' opgesloten; een legende uit deze regio. Waarom mensen zeker eens een bezoekje aan dit kleine museum moeten brengen? Omdat het voor ouderen herkenbaar is en voor jongeren leuk is om te zien hoe vroeger werd geleefd. Bovendien is het interessant om zo'n historisch gebouw in je eigen regio te bezoeken!"
Wie de tentoonstelling nog niet bezocht heeft, kan tot en met 30 september terecht op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur in museum Regthuys, Dorpsstraat 48 in Abbekerk. Let op! Aanstaande zondag 26 augustus gesloten, vanwege de kermis. Groepen op afspraak kunnen bellen naar 0229-582490 of 0229-583415 om buiten te openstelling een afspraak te maken. Entree is slechts 1 euro. Een 'preview'? Ga naar www.historischabbekerk.nl (klik op 'Het Regthuys') of kijk op Facebook Museum het Regthuys.

Meer berichten