Open Monumentendag in gemeente Medemblik - Spaanse edelman in kasteel Radboud

  Nieuws
In kasteel Radboud vertelt don Diego zaterdag 8 september zijn verhaal. (Foto: aangeleverd)
In kasteel Radboud vertelt don Diego zaterdag 8 september zijn verhaal. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

MEDEMBLIK - Voor één keer komt hij terug en vertelt zijn verhaal: don Diego de Piemontel. In 1589 verbleef hij in kasteel Radboud in Medemblik. Waarom en hoe, daarover geeft hij uitleg tijdens de Open Monumentendag, zaterdag 8 september. Van 11.00 tot 17.00 uur kan iedereen naar dat verhaal komen luisteren, maar tussen 13.00 en 15.00 uur houdt de oude edelman siësta.
Don Diego komt op bezoek in Medemblik vanwege het thema van de Open Monumentendag 2018: In Europa. Destijds was hij echter niet vrijwillig te gast in Radboud. Hij was viceadmiraal en bevelhebber van een galjoen van de Spaanse armada. In 1588 zond koning Filips II deze beroemde oorlogsvloot uit om Engeland binnen te vallen. De expeditie mislukte en de Spaanse edelman werd gevangen genomen. Na ondervraging in Den Haag werd hij met een aantal medegevangenen naar Medemblik vervoerd. Om de tijd te verdrijven ging don Diego tekenen. Een van zijn tekeningen, wellicht een zelfportret, is bewaard gebleven en bevindt zich in de collectie van het Regionaal Archief Alkmaar.

Gevangenis


Kasteel Radboud deed eeuwenlang dienst als gevangenis. Het monumentale gebouw behoort tot de oudste monumenten van West-Friesland. Het is aan het einde van de dertiende eeuw gebouwd in opdracht van graaf Floris V van Holland. Uiteraard zet het kasteel poort en deuren open tijdens de Open Monumentendag op 8 september. Net als 43 andere bijzondere gebouwen in de gemeente Medemblik, variërend van stolpboerderijen en woonhuizen tot kerken en musea. Alle panden zijn gratis toegankelijk en op veel locaties worden extra activiteiten georganiseerd. Lees het allemaal in de Monumentenkrant die vandaag als bijlage is toegevoegd.

Meer berichten