'Ik kan bijna letterlijk mijn bed uitrollen en de boot instappen' - Open Dutch Sailing Championships bij Regatta C

  Nieuws
Medemblikse Florine Bramervaer in actie in de 49erFX. (Foto: aangeleverd) Inzet foto Florine: Angela van de Vorst-Doodeman
Medemblikse Florine Bramervaer in actie in de 49erFX. (Foto: aangeleverd) Inzet foto Florine: Angela van de Vorst-Doodeman (rodi.nl)

MEDEMBLIK – Het Open Dutch Sailing Championship (ODSC) wordt traditiegetrouw gevaren in het derde volle weekend van september. Het Regatta Center Medemblik geeft van 14 tot en met 16 september opnieuw ruimte om dit open Nederlands kampioenschap te organiseren, dit keer voor maar liefst vijftien klassen. Nieuw toegevoegd zijn de Soling en de Nacra 15.
De zeilers strijden drie dagen lang, voor de F18 twee dagen, om de blauwe wimpel. Maar de deelnemers genieten daarnaast ook van het walprogramma; vrijdagavond burgers bij de tent en zaterdagavond de traditionele 'sailorsbarbecue'.

Klassen

Een grote groep Lasers (standaard, radiaal en 4.7) vaart in Medemblik mee, alsook de Yngling, SB20 en J22. De Finn zeilers komen ook in groten getale. Dit betekent spannende wedstrijden op het IJsselmeer, waarbij elke fout hard wordt afgestraft. Deze editie verschijnen er minder Contenders en nationaliteiten aan de start . Toch is de strijd niet minder, vanwege dat Paul Verhallen, Dirk Lafleur, René Heynen en Winfred Westerman favorieten zijn voor de podiumplaatsen. Outsiders Bart Thorborg en Enno Kramer kunnen mogelijk verrassen. Bart is snel met veel wind en Enno juist met weinig wind. Soling en jeugdklasse Nacra 15 doen dit jaar voor het eerst mee. Nacra 15 is een groeiende klasse die zeilers voorbereid op de Olympische Nacra 17. Zeiltalent Bjarne Brouwer vaart met Laila van der Meer. Het team werd recent Belgisch kampioen en gaat nu voor de Nederlandse titel: “In Medemblik is een ander evenement met andere condities en goede concurrentie. Het wordt zeker vechten voor een goede plek.”
Kanshebbers

Kanshebber Pieter-Jan Postma vaart in de Finn-klasse voor het Nederlands kampioenschap. Naast hem zijn Tobias Kirschbaum, Karel van Hellemond en Nanno Schuttrups de verwachte favorieten voor de podiumplaatsen. Een opvallende Finn deelname is van Niels Broekhuizen, officieel Laser zeiler, maar voor dit kampioenschap even overgestapt. “Ik heb me eigenlijk voor de lol ingeschreven in de Finn. Mijn volgende grote evenement in de Laser is pas in januari, dat geeft me nu tijd om ook andere dingen te doen naast Laser zeilen. Bij veel wind waai ik serieus uit die boot, ik hoop dat het niet te hard waait.”
In het matchracen zijn de grote kanshebbers het Poolse Jablkowski Sailing Team van Szymon Jablkowski en het Opportunity matchraceteam met schipper Dirk-Jan Korpershoek. Dit zijn de nummers 2 en 3 van vorig jaar. Zij zetten alles op alles om op het hoogste podium te staan. Lars Hückstädt van het Duitse Heizkörper Sailing Team en Nederlander Floris de Wit met het Eeuwige Jeugd Match Race Team zijn de twee outsiders die scherp in de gaten gehouden worden door de topteams. Drie buitenlandse teams nemen deel aan dit evenement, onder meer het Downhill Sailing Team uit Denemarken en het Heizkörper Sailing Team Girls uit Duitsland. De leden van de elf matchraceteams zijn onder de 30 jaar en de meesten minder dan vijf jaar samen.
Wereldkampioen Splash

Vanwege Tokio World Cup mist de Open Dutch Sailing Championships een deel van de topzeilers die andere jaren zorgden voor sterke concurrentie. Laser Radiaal zeilsters Marit Bouwmeester, Maxime Jonker en Daphne van der Vaart zijn niet dit keer niet van de partij. Wel opkomende toppers, zoals Finn Holtrop, vorig jaar Nederlands kampioen in de Laser 4.7 en Aaron van Donk, wereldkampioen Splash 2017. Van Donk vertelt dat de overstap van Splash naar Laser groot is, maar binnen een jaar heeft de oude groep Splash-zeilers al veel geleerd. “We trainen deels nog met dezelfde trainers als in de Splash, varen op hetzelfde water en met dezelfde zeilers. Daarnaast hebben we een aantal nieuwe trainers die zich op het Laser zeilen focussen. Een top 20 klassering moet er wel in zitten op het Nederlands kampioenschap, maar ik heb nog niet echt een doel gesteld. Dit jaar is echt een jaar om te wennen aan de boot. Volgend jaar wil ik wel weer echt doelen stellen en hier naartoe werken.”
Florine Bramervaer

De topzeilacademie is intussen druk bezig met het zoeken naar nieuwe talenten voor de High Performance klassen. Hier hoopt onder andere de Medemblikse Florine Bramervaer bij te komen. De afgelopen drie maanden trainde zij hard in de 49erFX, na het ODSC weet zij of ze in de selectie zit. “Juist door er altijd te zijn en hard te werken, hoop ik dat ik straks groen licht krijg door te mogen naar de Topzeilacademie.” Haar focus is nu het NK in Medemblik, thuiswater voor de zeilster. “Het team wisselt steeds van bemanning, dus met wie ik ga varen is nog niet helemaal zeker. Nog even afwachten, maar het wordt voor mij sowieso een mooie afsluiter van het seizoen. Ik heb dit evenement al vaker gezeild, maar nu kan ik bijna letterlijk mijn bed uitrollen en de boot instappen. ”

Meer berichten