De oudste nieuwe kortebaan - Prins Hendrik moderniseert en investeert

  Nieuws
Bezoekers van de harddraverij in Medemblik volgen de hele koers live en op scherm. (Foto: aangeleverd)
Bezoekers van de harddraverij in Medemblik volgen de hele koers live en op scherm. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

MEDEMBLIK – Het oudste georganiseerde sportevenement van West-Friesland, de Harddraverij van Medemblik, staat op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed in Nederland. De plaats op deze lijst vereist om mee te gaan in de tijd, zodat de Medemblikker harddraverij traditie tot in lengte van dagen blijft voortbestaan. Dit is reden geweest voor het huidige Prins Hendrik-bestuur om te moderniseren en flink te investeren.
Digitale techniek langs de kortebaan is niet nieuw, maar Prins Hendrik gaat een stap verder dit jaar. De Nieuwstraat in Medemblik is de oudste kortebaan van de Benelux en kenmerkt zich door een bocht in het parcours. Om iedere toeschouwer de koers van start tot finish te laten volgen, worden twee grote led-schermen langs de baan geplaatst met twee filmcameraopstellingen. Ongeacht de plek langs de baan, iedereen volgt de koersen van start tot finish. Ook worden snelheidsmeters langs de baan neergezet, zodat het publiek ziet hoe hard de paarden koersen.

Gratis kermisrit

Prins Hendrik verzorgt al meer dan honderd jaar een kermis rond de harddraverij. Het bestuur begon twee jaar geleden om de kwaliteit van de kermis te verbeteren. Met succes! Daarnaast moet ieder kind van de kermis genieten. In samenwerking met de hoofdsponsor krijgen daarom alle basisschoolkinderen uit de stadskern Medemblik een kermismunt van de vereniging. Daarmee kunnen de kinderen één gratis rit in één van de attracties. Ook kunnen ze er een oliebol of snoepgoed mee krijgen.
Ringrijderij

Voorafgaand aan de kortebaan staat om 10.00 uur de ringrijderij met traditionele rijtuigen op het programma. De mooiste aanspanningen uit West-Friesland doen dit jaar mee. Vanwege groot succes tijdens het jubileumjaar wandelen ook dit keer ganzen, en hun hoedsters, rond de terrassen tijdens het ringsteken. En het traditioneel ‘varen’ van de bokkenwagen met de Nederlandse Landgeit kan het publiek van dichtbij bekijken.
Vuurwerkshow

Tijdens het jubileumjaar pakte de vereniging uit met extra lang vuurwerk. Het publiek genoot zichtbaar van deze traditionele afsluiting van de harddraverij. Daarom is besloten om ook dit keer extra uit te pakken met spectaculair vuurwerk.
Online wedden

In het verleden kreeg een organisatie van een kortebaan minder afdracht als men online wedde. De Kortebaanbond heeft het online spelen via www.runnerz.nl aantrekkelijker gemaakt voor de kortebaanorganisaties. Uiteraard kan het publiek nog steeds inzetten via de kassa’s en de tabakswinkel langs de baan, maar er is geen verschil meer in inkomsten tussen de kassa’s en online spelen. Online krijgen nieuwe spelers een welkomstbonus van 25 euro.
Programma

15, 16 en 17 september: Prins Hendrik-kermis op het Gedempt Achterom.
Maandag 17 september
09.30 uur: rondrit en defilé deelnemers ringrijderij.
10.00 uur Ringrijderij op de Nieuwstraat.
13.00 uur Kortebaan op de Nieuwstraat.
20.45 uur: Vuurwerkshow vanaf de zuidpier Oosterhaven.
Kijk voor meer informatie over de activiteiten op www.prinshendrik.net.

Meer berichten