'Zendeling zijn zit in je bloed' - Frank en Sandra over hun werk en leven in Mozambique

Nieuws
Frank, Sandra en hun zoontje Judah zijn voor een paar maanden in Nederland, maar vertrekken eind oktober weer richting Mozambique. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Frank, Sandra en hun zoontje Judah zijn voor een paar maanden in Nederland, maar vertrekken eind oktober weer richting Mozambique. (Foto: Vincent de Vries/RM) rodi.nl

HOOGKARSPEL / ANDIJK - Frank (43) en Sandra Obdam (41) zijn al tien jaar als zendelingen aan het werk in Mozambique. Op dit moment zijn ze voor een paar maanden in Nederland en geven zij woensdag 26 september in Het Streekpunt aan de Streekweg 220 in Hoogkarspel een presentatie over hun werk en leven in Mozambique, waar zij onder andere meerdere basisscholen runnen.
Al op jonge leeftijd hadden Frank en Sandra de droom om in Afrika te gaan wonen en werken. Frank, opgegroeid in Hoogkarspel, zat op de Bijbelschool, deed de opleidingen HEAO international business management en VU-Cultuur, Organisatie en Management en was zes jaar voorganger van de Rafaël-gemeente in Almere. Sandra, geboren in Andijk, was nog maar acht jaar toen bij haar op school zendelingen kwamen vertellen over hun werk in Afrika. "Vanaf dat moment wist ik: dat wil ik ook! Ik volgde de opleidingen verpleegkunde en verloskunde en deed 2,5 jaar ervaring als verloskundige op in Almere. Maar die droom om naar Afrika te vertrekken, bleef natuurlijk. In 2003, 2005, 2006 en 2007 bezochten Frank en ik Mozambique, steeds voor een maand. Ons eerste bezoek voelde meteen geweldig. Dit was de plek waar ik al die tijd al van droomde! Met het team vrijwilligers dat we daar leerde kennen, was ook meteen een goede klik. We voelden heel sterk: hier kunnen we écht iets betekenen. Het voelde als een soort roeping."

Jeugd met een Opdracht

In oktober 2008 werd de droom van het stel werkelijkheid en vertrokken zij naar de plaats Lichinga in Mozambique. Frank: "We maken deel uit van het team 'Jeugd met een Opdracht'. De meerderheid van onze collega's zijn Mozambikanen en wij helpen hen bij het ontwikkelen van hun talenten. Ook vinden we het belangrijk dat zij zich inzetten voor de gemeenschap, met name op het gebied van leiderschap, muziek, kerk en handel. Verder helpen wij als team bij het begeleiden van de jaarlijkse Discipelschaps Training School (DTS). Dit is een Jeugd met een Opdracht-school die je wereldwijd kunt volgen, zo ook in Lichinga. Het is een opleiding van vijf maanden: drie maanden theorie op ons trainingscentrum en twee maanden outreach verderop in het land. De studenten komen vanuit heel Mozambique en soms zelfs daarbuiten. Elke week leren zij over een nieuw thema, zoals het vaderhart van God of hoe ze de Bijbel kunnen lezen."
Perspectief

Daarnaast zijn Frank en Sandra met veel praktische zaken bezig, zoals water pompen, klussen op het trainingscentrum en de generator aanzwengelen. "Frank en ik hebben in 2010 een basiscursus gezondheidszorg gevolgd en onze kennis brengen we nu over op de mensen in Mozambique. Hier weten ze zó weinig, waardoor veel mensen onnodig sterven, vooral jonge kinderen. In ons gezondheidscentrum in Lichinga kunnen moeders met zieke kinderen langskomen en advies en zorg krijgen. Ook zwangere vrouwen komen bij ons op controle. Verder help ik het Jeugd met een Opdracht-team met de communicatie en vind ik het leuk om (sponsor)projecten op te zetten. Zo hebben we al een put kunnen bouwen in een nabijgelegen dorp, zijn er voor de school tafeltjes en stoeltjes gekomen en hebben we matrassen gekocht voor oudere mensen. Mijn doel is om de Mozambikanen verder te helpen, hun blik op de wereld te vergroten en hen perspectief te geven. Vergeleken met tien jaar geleden zien we echt al veel vooruitgang. Zo heeft de basisschool in Lichinga inmiddels driehonderd leerlingen. De kinderen leren daar op een fatsoenlijke manier lezen en schrijven. Voor hun toekomst natuurlijk heel belangrijk."
Uitgestoken hand

Frank en Sandra zijn uitgezonden door hun kerk: Rafael Almere, een evangelische pinkstergemeente. "We leggen verantwoording aan hen af en zijn als het ware de uitgestoken hand van deze kerk, maar dan in Lichinga", legt Frank uit. "Rafael Almere ondersteunt ons geestelijk, praktisch en voor een gedeelte ook financieel. Zij helpen ons een eind op weg in ons budget, maar daarnaast hebben wij nog steeds ook andere (maandelijkse) ondersteuners nodig." Sandra: "Voorlopig blijven we in Mozambique. Onze zoon Judah is nu acht jaar en ik geef hem thuis les. Nu kan dat nog, maar we weten niet hoe het loopt als hij straks wil gaan studeren. Wie weet zetten we ons werk dan voort op een andere plek in de wereld. Zendeling zijn zit in je bloed, dat haal je er niet zomaar uit."
Meer informatie over het werk van Frank en Sandra? Kijk op www.franksandra.nl. De stichting Drechterland Mondiaal stelt Frank en Sandra in de gelegenheid een presentatie te geven in Het Streekpunt. De toegang is gratis, evenals de koffie. De presentatie begint om 20.00 uur.