Medemblik dementievriendelijke gemeente

  Nieuws
Wethouder Dirk Kuipers kreeg het predicaat Dementievriendelijke gemeente uitgereikt door Wilco Toepoel Alzheimer NL. (Foto: gemeente Medemblik)
Wethouder Dirk Kuipers kreeg het predicaat Dementievriendelijke gemeente uitgereikt door Wilco Toepoel Alzheimer NL. (Foto: gemeente Medemblik) (rodi.nl)

MEDEMBLIK – Wethouder Dirk Kuipers ontving 19 september het predicaat Dementievriendelijke gemeente uit handen van Wilco Toepoel van Alzheimer Nederland, afdeling West-Friesland. In een dementievriendelijke gemeente kunnen mensen die leven met dementie zo lang mogelijk meedoen in de samenleving.

“Ik vind het belangrijk om aandacht te hebben voor dementie en ik ben trots dat de gemeente Medemblik dit predicaat krijgt”, zegt wethouder Dirk Kuipers. “Het aantal mensen dat lijdt aan dementie neemt toe en zij blijven langer thuis wonen. Samen met lokale partners bereiden we ons hierop voor door aan te sluiten bij de landelijke beweging om Nederland dementievriendelijk te maken.”

Aanpak

De gemeente heeft veel gedaan om medewerkers en inwoners bewust te maken van wat dementie inhoudt. En er staat nog een hoop te gebeuren, want het is belangrijk aandacht te blijven vragen voor dementie. De gemeente organiseerde trainingen voor medewerkers van de gemeente over dementie en hoe om te gaan met mensen met dementie. Ook startte de gemeente met een project om mensen met geheugenklachten of dementie te begeleiden naar een passende daginvulling en subsidiëren het project Voorleeskrachten van de bibliotheek. Hierin wordt voorgelezen aan mensen met dementie, dit heeft een positieve invloed op hun kwaliteit van leven én het ontlast mantelzorgers.
Maar er komt nog meer

In oktober gaan zorgprofessionals in een simulator ervaren hoe het is om dementie te hebben. Dit helpt in het beter begeleiden van dementie. En in het najaar worden de zorgprofessionals getraind in het beter ondersteunen van mantelzorgers.
Meer weten wat we voor mensen met dementie doen? Kijk eens op medemblik.nl/zorg-werk-en-inkomen/dementie.

Meer berichten