'Wij begrijpen niet waarom ons 'boetje' niet mag blijven staan' - Schuurtje Dijkwachter onacceptabel voor VvE
  Nieuws

Laurens en José Breedveld voor het schuurtje. (Foto: Barend Hoekstra)
Laurens en José Breedveld voor het schuurtje. (Foto: Barend Hoekstra) (rodi.nl)

ANDIJK – Laurens en José Breedveld woonden naar alle tevredenheid in het bijna nagelnieuwe appartementencomplex de Dijkwachter in Andijk. Er ontstond een kink in de welbekende kabel. "We hebben een schuurtje geplaatst om onze zware elektrisch ondersteunde fietsen in te plaatsen. Het staat precies onder het balkon van onze bovenbuurvrouw. Van de vereniging van eigenaren (VvE) moet het weg. Maar wij begrijpen niet waarom ons 'boetje' niet mag blijven staan", zegt de terneergeslagen José.
Het schuurtje hebben Laurens en José laten bouwen, omdat ze anders met de zware fietsen door de klapdeur moeten en bovendien te maken krijgen met een lastige bocht. "Mijn man wordt heel binnenkort 75 jaar, ik word in januari 70 jaar en we zijn niet zo gezond meer. We zijn in het voormalige gemeentehuis, nu appartementencomplex de Dijkwachter, in Andijk gaan wonen, om toch zo zelfredzaam mogelijk te blijven."

Appartementencomplex

Wie een woning in een appartementencomplex koopt is mede-eigenaar van het hele gebouw en is medeverantwoordelijk voor de gemeenschappelijke gedeelten van het complex, zoals het trappenhuis, de gevels, het dak en eventuele liften. Om dit te organiseren is de VvE in het leven geroepen. Iedere eigenaar is verplicht lid van de vereniging en daardoor heeft ieder lid automatisch een stem bij de totstandkoming van besluiten. Denk aan onderhoud, servicekosten, het onderhoudsplan of beperkingen inrichting woning. Wat doet een VvE eigenlijk allemaal? Allemaal onderwerpen waar iemand rekening mee moet houden bij de koop van een woning in een appartementencomplex.
Huisreglement

Het echtpaar Breedveld heeft uitgebreid het huisreglement erop nagelezen, maar hebben daar geen regels in gevonden over de inrichting van de tuin. "Wij vinden dat het gebouw er door het schuurtje alleen maar mooier op is geworden en dat horen we ook van de mensen in onze omgeving. Waar het 'boetje' staat was een dooie hoek, waar alleen maar wegzetspullen in de hoek stonden, zoals bezems, emmers en een barbecue. Dat alles staat nu netjes opgeruimd in het schuurtje. We hebben niets aan de contouren van het gebouw veranderd, want het schuurtje is 140 cm diep en past precies onder het balkon van de bovenbuurvrouw, haar balkon is 150 cm diep. Bovendien ligt ons appartement een meter onder het straatniveau, waardoor het sowieso nauwelijks te zien is", vertelt José.
Bestuur VvE

Volgens het bestuur van de VvE hadden Laurens en José toestemming moeten vragen; regels zijn regels, omdat er sprake is van een splitsingsakte. "We hebben dit al eerder aan de hand gehad toen het echtpaar een schuurtje van vier bij vijf meter wilde plaatsen in hun tuin", vertelt Ton Berkel van de VvE. "Als het goed is, moeten zij de regels kennen. Wij zijn de familie Breedveld ter wille geweest met de plaatsing van een schutting, volgens enkele voorwaarden, ondanks dat zij geen toestemming vroegen. Daar gingen zij akkoord mee. Nu plaatsen ze een schuurtje, weer zonder toestemming, en na een ledenvergadering heeft iedereen unaniem tegen het schuurtje gestemd. Als bewoners van een appartementencomplex moet je respect voor elkaar hebben en rekening houden met elkaar. Ik hoop dat we niet in een onomkeerbaar proces terechtkomen, echter dat lukt alleen als er op een normale wijze wordt gecommuniceerd met respect voor afspraken."
Onbegrijpelijk

"Wij zijn van mening dat we een appartement mét een tuin kochten en eerlijk gezegd begrijpen we hier niets van. Nooit is er met ons over een splitsingsakte gesproken en wat dat inhoud. We waren bij de aankoop bij de notaris in acht minuten klaar. In de tijd dat we in dit appartementencomplex wonen, hebben we geen enkele vergaderverslag ontvangen. We wonen hier nog geen tien maanden en we voelen ons min of meer weggepest. Niemand heeft last van het schuurtje. Had ik deze ellende van tevoren kunnen overzien, had ik mijn bedenkingen gehad om in de Dijkwachter te gaan wonen. Welke regels horen er allemaal bij een appartementencomplex met VvE? Wie daar een appartement wil kopen, moet zich goed bewust zijn van alle regels. Wij hebben hier veel spijt van, omdat het voelt alsof we onze vrijheid kwijt zijn", besluit José.

Meer berichten