- AdvertorialNepalese zilversmid in Wereldwinkel

  Nieuws
Eén van de werknemers aan het werk in de zilverwerkplaats van Dambar. (Foto: aangeleverd)
Eén van de werknemers aan het werk in de zilverwerkplaats van Dambar. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

MEDEMBLIK – Een Nepalese zilversmid is vrijdag 7 december van 16.00 tot 21.00 uur aanwezig in de Wereldwinkel, aan de Nieuwstraat in Medemblik. De recessie in Nederland kwam hard aan bij de zilverwerkplaats van Dambar. Hij kon een deel van zijn personeel geen permanent werk meer bieden. Hij hield vijf werknemers over, waaronder twee broers en Narayan, met wie hij vanaf het begin werkt.
Dambar is geboren in Nepal in een gezin van de laagste kaste. Zijn vader probeerde als ijzersmid zijn gezin zo goed mogelijk te onderhouden. Als klein kind ging Dambar met zijn vader op stap en leerde hij de eerste kneepjes van het smeden.
Tot de ziekte tuberculose Dambar trof. Als kind van een kasteloze zou hij deze ziekte niet overleefd hebben, maar een Nederlander trok zich zijn lot aan. 'Papa Jos' zorgde voor goede medicijnen en later bekostigde hij ook een opleiding tot zilversmid voor Dambar. Nu trekt Dambar zich het lot van vele kastelozen aan. Hij heeft een kleine zilversmederij en leert zijn familieleden en de arme jongens uit zijn dorp het vak. Zijn eigen kinderen en die van zijn familie krijgen de kans om te studeren. Via de fair-trade organisatie verkoopt hij zijn zilveren sieraden in de wereldwinkels. Door de afgelopen recessie en een aardbeving is zijn handel ingestort. Veel familieleden zijn getroffen door de aardbeving. Een broer overleed tijdens het verlenen van hulp. Zijn geboortedorp is zwaar getroffen. Dambar helpt zo goed hij kan bij de wederopbouw: scholen, waterleiding en huizen.
Bezoek Dambar, bewonder en koop zijn prachtige sieraden: hangers, oorbellen, ringen en armbanden te bewonderen. Werknemer Narayan geeft een demonstratie.

Meer berichten