Stolpen centraal op donateuravond

  Nieuws
Voorzitter van de Historische Vereniging Opperdoes, Jan Smit, en Arend Kok. (Foto: Willem Zwier)
Voorzitter van de Historische Vereniging Opperdoes, Jan Smit, en Arend Kok. (Foto: Willem Zwier) (rodi.nl)

OPPERDOES – Naar de jaarlijkse donateuravond van Stichting Historisch Opperdoes in dorpshuis de Torenschouw, kwamen afgelopen vrijdag ongeveer honderd mensen. In zijn openingswoord vertelde voorzitter Jan Smit over de plannen van de stichting om op de rotonde van de kruising van de Westerzeedijk en de Almersdorperweg een monument te plaatsen ter herinnering aan het verdwenen Almersdorp.
Een crowdfunding-actie, om dit mogelijk te maken, is gestart via ‘Het lukt ons’ op www.hetluktons.nl. Michelle Meurs en Tom Kok van T.A.V.E.N.U. zorgden voor feestelijke klanken op het moment dat de actie gestart werd. Een groot deel van de avond werd gevuld met een lezing van Dieuwertje Duijn, werkzaam bij Archeologie West-Friesland en vrijwilliger bij de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp. Zij vertelde op boeiende wijze over de kenmerken en de historie van stolpen. De oudste stolpen dateren uit ongeveer 1550. Er verdwijnen alle jaren zo’n dertig vooroorlogse stolpen door brand, sloop na gebrek aan onderhoud en als gevolg van planologische oorzaken.
In de pauze werd een verloting gehouden waarvan de opbrengst gebruikt wordt voor de realisatie van het monument en een informatiebord. Liesbeth Wijdenes, Fred Ploeg en Piet Wijdenes wonnen een Opperdoezer jodenkoek. Marijke Rustenburg won de kwis Opperdoes-kenner van het jaar.
Een van de artikelen in het nieuwe jaarboek gaat over de Arend Kok. Samen met zijn vrouw Ineke woont hij in ’t Slot, één van de mooiste stolpen van het dorp. In zijn slotwoord stipte de voorzitter de nieuwe tentoonstelling aan.

Meer berichten