Cees Besseling verduurzaamt zijn woning - 'Trots op dat we niets aan energie betalen'

Nieuws

NIBBIXWOUD – “Men moet nú met verduurzamen beginnen. 2030 is veel te laat!” Dat vindt Cees Besseling (67). Hij woont aan Wijzend 44 in Nibbixwoud. Nummer 46, de ernaast gelegen woning uit 1952, maakt hij energiezuinig. De Nibbikker heeft daar nu al plezier van.
De Woonschakel bood de voormalige huurwoning, naast zijn huis, begin van het jaar te koop aan en Cees bracht een bod uit. Nadat de koop beklonken was, had de gepensioneerd ondernemer alle tijd om de woning te verduurzamen. “Ik woon er toch naast”. In de woning is ooit geprobeerd spouwmuurisolatie aan te leggen. “Dan boren ze een rond gat van 16 mm en dan wordt kunststof schuim in de muur gespoten, maar daar is geen enkele controle op. Wie later een muur weghaalt, dan blijkt soms dat hier en daar alleen een cirkel isolatie zit. De verbouwer kan namelijk niet goed zien wat hij doet op die manier. Het werkt eigenlijk alleen als om de dertig centimeter een gat wordt geboord, maar dat was in dit huis niet gebeurd.” Hoe hij aan de kennis komt is snel duidelijk, want het is Besseling’s vak om energiezuinig en duurzaam te bouwen.

Muren

Intussen pakte Cees de scheidingsmuur met de buren flink aan. “Omdat ik wat ouder en wat dover word, zet ik de muziek wat harder. Dus heb ik een akoestische wand van vijf centimeter van dempend materiaal ertussen gezet. Ik denk dat ik twee keer de norm haal. De grap is dat nu ik de buitengevel bekleed, de buurman van twee huizen verderop dit ook graag wil. Nu staan er vier woningen op een rij waarvan de twee buitenste met een tweede huid. De aanbouw is super geïsoleerd met RC waarden van 10 of hoger. Voor de deels geïsoleerde spouwmuren komt een isolatiewand met een gipsplaat. “De woning wordt hierdoor kleiner, maar dat maakt mij niet uit.” Verder wordt een nieuw dak geplaatst van 14 centimeter dik en worden zonnepanelen aangebracht (38,4 m²). “In het keldertje ligt nu zeventig centimeter isolatie en onder de vloer ligt dertig centimeter. Dat is gewoon piepschuim (EPS) en daar ligt een zwevende vloer op met het nodige leidingwerk en vloerverwarming. Het is er nu al lekker behaaglijk.” Het dubbele glas in het grote raam aan de voorzijde zit er sinds een renovatie in de jaren negentig. “Als ik het nu vervang door HR - glas realiseer ik een besparing van meer dan 60%t. Als het enkele glas op de verdieping wordt vervangen door dubbel glas, realiseer ik daar 80% besparing.“
Houtkachel

De woning wordt verwarmd door een houtkachel met een warmtewisselaar met een pomp en een vat van 500 liter water dat in de bijkeuken staat. “In het huis zat al een nieuwe cv-ketel die ik gebruik als een soort geiser, alleen voor warm water", zegt Cees. "Op de warmtepomp was subsidie, dus die schafte ik gelijk aan. Verder zit er een ventilatiesysteem in zodat 96% van de ventilatielucht wordt gerecycled met vers lucht. Dat gaat onder de vloerverwarming door. In de winter komt er door de roostertjes onder de ramen lucht die in de winter 25 tot 26 graden is. En omdat we in de zomer koelen komt er 17 tot 18 graden uit. Dus we koelen met lucht en het koelplafond tussen de balken en de vloerkoeling. Ik ben er best trots op dat we nagenoeg niets aan elektriciteit betalen. En de eerste stappen naar gasloos wonen zijn gezet.” Als de woning af is, gaat Besseling er zelf wonen.
Subsidie

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kan een tegemoetkoming worden gekregen voor de aanschaf van onder andere warmtepompen: www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie Zie ook www.duurzaammedemblik.nl.