Johan Annema onderscheiden met award

Sport
Johan Annema is verrast met zijn onderscheiding.
Johan Annema is verrast met zijn onderscheiding. (Foto: Lars Smook)

Johan Annema (41) nam bij zijn afscheid van het Nationaal Ouderenfonds de naar hem vernoemde Johan Annema Award in ontvangst. Op die manier is hij geëerd voor zijn inspanningen om het Walking Football in Nederland op een hoger niveau te brengen. 

Johan groeide op in Abbekerk en speelde een belangrijk deel van zijn actieve voetbaljaren bij MFC in Medemblik. Hij startte zijn werkzaamheden bij het Ouderenfonds vijf jaar geleden. Inmiddels zijn er meer dan vijfhonderd walking football-teams in Nederland met als doel om ouderen in beweging te houden en elkaar te ontmoeten. De populariteit van het ouderen-voetbal leidde ertoe dat Annema met steun van een team van deskundigen, sport-ambassadeurs en vrijwilligers de spelvorm in veertien andere sporten van de grond heeft getild. Zo is er nu gelegenheid voor onder meer walking tennis, walking rugby, walking handbal, walking hockey en walking basketbal. Meer dan tienduizend ouderen sporten in verenigingsverband.

Tijdens het toernooi om de Almelo City Cup ontving hij zijn onderscheiding. De organisatie had hem uitgenodigd om een paar wedstrijden te leiden, maar hij kreeg een niet verwacht podium. De Johan Annema Award wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich op de een of andere wijze verdienstelijk maken voor ouderensport in Nederland. Annema zelf heeft zijn dienstverband bij het Ouderenfonds overigens beëindigd, hij wil, zoals hij zelf zegt: ‘zijn horizon in sport en maatschappij verbreden’.