Kitty en Ria springen weer op de fiets voor Keniaanse kinderen

Algemeen
Kitty en Ria de Jong staan te trappelen om op de fiets te springen.
Kitty en Ria de Jong staan te trappelen om op de fiets te springen. Foto: Kitty de Jong

NOORDEN- Moeder Ria (74) en dochter Kitty de Jong (45) uit Noorden springen weer op de fiets om geld op te halen voor Keniaanse Kinderen. Vorig jaar fietsten ze de Zuiderzeeroute; dit jaar maken ze van 6 tot en met 11 september met hond Jari de Friese Elfstedentocht. Op hun rijwiel uiteraard.

Ria en Kitty willen met hun fietstocht zoveel mogelijk geld inzamelen om het Kiota kindertehuis van Kitty’s goede vriendin Yvette Boltze te steunen. Elf jaar geleden richtte Yvette haar tehuis op in het Keniaanse dorpje Thika. Sindsdien vangt ze er kinderen op, die ze begeleidt naar een betere, zelfstandige toekomst. De naam ‘Kiota’ betekent ‘nest’ in de plaatselijke taal Swahili. Het streven van de stichting is om kinderen die in lastige situaties opgroeien een veilige omgeving te bieden, waarin ze zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. In het nest is ruimte voor twintig jongens en meisjes. De stichting geeft ze het vertrouwen om uiteindelijk zelf uit te vliegen en werkt actief aan hun zelfredzaamheid.

“Kinderen als mijn eigen pleegzoon Simon. Na het overlijden van zijn moeder woonde hij tijdelijk bij zijn oma”, vertelt Kitty de Jong. “Zijn vader was niet in beeld. Omdat zijn oma niet de middelen had om Simon groot te brengen, verhuisde hij samen met zijn 2 jaar oudere broer Bosco naar Yvettes ‘Kiota’, wat ‘nest’ betekent in Swahili. Nu ruim 9 jaar later is mijn Afrikaanse zoon opgegroeid van een angstig en stil jongetje naar een grote kerel van 16, die steeds beter voor zichzelf op kan komen en vertrouwen heeft in zijn toekomst. Dankzij een re-integratieprogramma, de hulp van de sociaal werker en mijn maandelijkse financiële steun woont hij sinds vorig jaar weer bij zijn familie.” 

Droom

Kitty’s droom is om op een inmiddels aangekocht terrein bij Thika drie gezinshuizen te bouwen waarin respectievelijk acht kinderen, een huismoeder, en eventueel huisvader, kunnen wonen. De kinderen verblijven nu nog samen met alle huismoeders en vrijwilligers in één groot gehuurd huis. “De angst bestaat dat de eigenaar dit huis terug wil, iets wat in Kenia zomaar kan gebeuren. Daarom is het belangrijk een echt eigen en veilige basis te creëren. Veel kinderen kampen met trauma’s en psychische problemen. Persoonlijke aandacht, de mogelijkheid om familie te ontvangen en ongestoord een gesprek te voeren met sociale werkers zijn essentieel voor hen en dit kan allemaal makkelijker wanneer er meer ruimte is”, aldus De Jong.

Steun

Dankzij de steun van vele gulle donateurs uit Nieuwkoop en omgeving slaagden ze er vorig jaar in 3000 euro op te halen voor het Kiota Kinderhuis. Veertig sportievelingen deden toen mee aan de sponsoractie. De aankomst van beide dames staat Kitty de Jong nog vers in het geheugen. “Twee verzopen katjes en één verzopen hond kwamen in de striemende regen aan bij de veerboot van Stavoren naar Enkhuizen”, zegt ze lachend.

Een bijdrage leveren kan via de onderstaande link.

https://walkwithkumbatio.kentaa.nl/actie/ria-en-kitty-de-jong

U kunt ook de Keniaanse kinderen steunen.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda