‘Mensen met een LVB worden heel vaak verkeerd begrepen’

Nieuws
Lisa Veldkamp: ‘Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk en vier de kleine succesjes’
Lisa Veldkamp: ‘Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk en vier de kleine succesjes’ Foto: Marieke Roggeveen

NIEUWKOOP – Lisa Veldkamp werkt als specialistisch LVB-begeleider bij Middin. “Dit houdt in dat ik voornamelijk forensische cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) begeleid”, licht Lisa toe, “met als doel hen weer meer grip op hun leven te laten krijgen.”

Marieke Roggeveen

Middin is een grote organisatie die in Zuid-Holland ondersteuning en zorg biedt aan cliënten met een verstandelijke beperking (LVB), onder wie ook forensische cliënten met een LVB die na een delict strafrechtelijk zorg opgelegd hebben gekregen. Net als andere LVB-cliënten hebben zij moeite om deel te nemen aan de samenleving. Dit uit zich vaak in wisselende problemen: voor forensische cliënten is vooral het vinden van een woning en werk en het opbouwen van een gezond sociaal netwerk lastig. Middin helpt hen met forensische zorg en ondersteunt hen bij wonen, (begeleid) werken en vrije tijd.

Nieuwe toekomst

“Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) zitten regelmatig in de knoei”, vervolgt Lisa, “zij kunnen slecht met stress omgaan en worden heel vaak verkeerd begrepen, ook worden ze soms boos om ‘niets’. Daarnaast zijn zij gemakkelijk beïnvloedbaar en komen daardoor vaker in aanraking met slechte invloeden op het gebied van drugs, seksualiteit of criminaliteit. Het is jammer dat er weinig begrip is voor mensen met een LVB, omdat het een niet-zichtbare beperking is die nooit over gaat. Laatst vertelde een netwerkpartner van Cordaan over een jongeman die had gehoord dat hij een LVB had. Zijn hele leven had hij problemen ondervonden: op school, met zijn huiswerk, met vrienden, met werk zoeken… Hij reageerde min of meer opgelucht met: ‘Nu weet ik tenminste hoe het komt dat ik niet kan meekomen. Nu alleen nog een nieuwe toekomst verzinnen.’ Ik vond dat zó mooi gezegd!”

‘Het is belangrijk dat de cliënt weet dat wij er voor hem zijn’

LifeWise

Momenteel begeleidt Lisa 17 cliënten die zij, altijd samen met een collega, gemiddeld één keer per week aan huis bezoekt. Voor de begeleiding gebruikt Middin het samen met collegazorgaanbieder Cordaan ontwikkelde LifeWise. Deze methode, op aanvraag ook beschikbaar voor andere zorgorganisaties, biedt begeleiders concrete handvatten om de zorg zo goed mogelijk vorm te geven en de cliënt zo zelfstandig mogelijk te maken. Lisa: “Het is belangrijk dat de cliënt weet dat wij er voor hem zijn, zonder dat wij hem ergens toe dwingen. Wel is het belangrijk dat de cliënt ook zelf iets wil: zelf clean worden, zelf een baan vinden, zelf studeren… Anders is het trekken aan een dood paard.”

Winkeldiefstal

Lisa vertelt over een cliënt die was opgepakt wegens winkeldiefstal. “Een keurige dame, gelukkig getrouwd, kinderen en een stabiel leven. Door haar LVB kon zij niet goed met stress omgaan en nam zij bij een hoog stressniveau dingen mee uit de supermarkt, die ze niet eens nodig had. Op een gegeven moment is zij opgepakt en is zij later tijdens haar reclassering door ons begeleid. Wij zijn nu ruim anderhalf jaar verder en de vrouw heeft niet meer gestolen. Ze doet weer alleen kleine boodschappen en bij stress blijft ze thuis. De schaamte van toen heeft nu plaats gemaakt voor trots dat ze ons straks niet meer nodig heeft.”

Droombaan

Lisa vindt dat ze een droombaan heeft. “Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk en weet van tevoren nooit wat de dag mij gaat brengen. Ik vier de kleine succesjes en als er soms iets niet lukt, weet ik dat ik er zelf alles aan doe om de cliënt voldoende mee te geven om hem de juiste keuzes te laten maken.”

www.middin.nl

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda