Eerste Tiny Forest in Nieuwkoop geplant

Nieuws
 In het ‘Natuurbos’ in Ter Aar staan maar liefst 1.000 jonge boompjes en struiken.
In het ‘Natuurbos’ in Ter Aar staan maar liefst 1.000 jonge boompjes en struiken. Foto: Gemeente Nieuwkoop

NIEUWKOOP- De kinderen van IKC De Vaart hebben donderdag samen met de buitendienst van de gemeente Nieuwkoop en IVN Natuureducatie de handen uit de mouwen gestoken om het eerste Tiny Forest in de gemeente Nieuwkoop te planten. In het ‘Natuurbos’ in Ter Aar staan maar liefst 1.000 jonge boompjes en struiken. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos zo groot als een tennisbaan. Zo’n minibos heeft veel voordelen, volgens de gemeente.

Wethouder Ingwersen is enthousiast over het Tiny Forest: “Een Tiny Forest is de investering helemaal waard. Zo helpt het om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en is het een prettige leefomgeving voor allerlei dieren. Bovenal zorgt het voor een gezondere leefomgeving en is het een leuke, interessante en leerzame plek voor kinderen en buurtbewoners.”

Tiny Forest Rangers

Het bos aan de Westkanaalweg in Ter Aar heet ‘Natuurbos.’ Die naam hebben de kinderen van IKC De Vaart volgens de gemeente zelf bedacht. “De kinderen die meehielpen met het planten mochten ook allemaal een eigen boompje uitkiezen en deze een naam geven. De bomen heten zoal meneer prikkel, natuurboom, ice tea boom, vosje en de boom der bomen. De komende jaren zorgen de kinderen als echte Tiny Forest Rangers (kinderboswachters) voor het bos en gaan er op onderzoek uit.” In het ‘Natuurbos’ staan verschillende jonge boompjes en struiken, zoals de ruwe iep, zachte berk, wilde appel, wilde peer, kraakwilg, meidoorn, hazelaar, aalbes en vuilboom. Het zijn allemaal inheemse soorten. Deze zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten.

Voordelen

Volgens de gemeente zijn er voordelen aan zo’n bos. Het stimuleert de biodiversiteit, verbetert de luchtkwaliteit, vermindert hittestress en zorgt voor de opslag van CO2 en een grotere waterbergingscapaciteit. “Het is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Bovendien heeft het een positief effect op onze gezondheid. Het is het een groene oase waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar kinderen op een praktische manier over de natuur leren.”

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda