Kunstzinnige kerstcadeaus op de kop tikken bij De Kunstwinkel

Nieuws
Er zijn volop kunstkerstcadeaus in De Kunstwinkel.
Er zijn volop kunstkerstcadeaus in De Kunstwinkel. Foto: PR

NIEUWKOOP– Voor de kerstcadeaus kun je natuurlijk naar de standaardwinkels gaan, waar allerlei standaard massaproducten rij aan rij staan opgesteld. Maar als je een écht origineel cadeau wilt hebben, die niemand anders heeft, kun je ook in Nieuwkoop terecht. Wij namen een kijkje in De Kunstwinkel. 

JOEP DERKSEN

In De Kunstwinkel hebben dertig kunstenaars een selectie van hun werken gezet. Het zijn volgens de winkel allemaal unieke kunstwerken, waarmee je jezelf als cadeaugever echt kunt onderscheiden. Het is een initiatief dat is voortgekomen uit het project ‘Hart voor Kunst’. Oorspronkelijk was het pand aan de Dorpsstraat 103 een ‘pop-up shop’, die na enkele weken weer gesloten zou worden. Maar door het enthousiasme van het winkelend publiek en het succes van de almaar wisselende collecties is De Kunstwinkel een blijvertje geworden. Heel veel mensen die binnenkwamen zeiden volgens de winkel: ‘Dit is net wat mist in Nieuwkoop. Waarom blijven jullie niet?!’

Toerbeurt

De deelnemende kunstenaars zitten bij toerbeurt in de winkel, dus als bezoeker kun je altijd een praatje houden met zo’n kunstenaar. Over wat de kunstenaar bezielt en de achterliggende gedachten achter haar of zijn werken. Met een beetje geluk tref je zelfs een sneldichter aan, die ter plekke een gedicht voor je kan declameren. Zo is het vinden van de beste kerstcadeaus meer dan een dagje shoppen; bij De Kunstwinkel is het naar eigen zeggen een winkelbeleving. 

In de winkel zelf zie je veel fraaie werken; er is kunst in allerlei vormen en maten. Variërend van creatieve ansichtkaarten voor minder dan twee euro tot complete beeldhouwwerken. Ook kunnen de winkelbezoekers genieten van schilderijen, keramiek, poëzie, houtdraaiwerk en textielkunst. 

De Kunstwinkel is hard op weg om een ontmoetingsplek te worden

Ontmoetingsplek

Achter de Kunstwinkel ligt ook een hoger doel: de winkel is is hard op weg om een ontmoetingsplek te worden voor mensen, die kennis willen maken met verschillende kunstvormen. En wellicht worden ze gestimuleerd om zelf kunst te maken, al dan niet door het volgen van workshops en projecten. Kunst – of het nu gaat om het kopen of het zelf creëren – is namelijk bereikbaar voor iedereen. 

Tot enkele jaren geleden werd kunst gezien als ‘elitair’. Maar wie wil er nou niet een prachtig en uniek beeldje, schilderij of ander kunstwerk dat de woonkamer opfleurt? Waarbij je er zeker van bent, dat jij de enige op de wereld bent, die eigenaar is van dat kunstwerk. Kunstenaars dichter bij de mensen brengen, is ook een van de doelstellingen. Juist door deze vorm van interactie ontstaan er mooie en nieuwe ontwikkelingen. Initiatiefnemer Soley Omarsdottir vertelt: “Er zijn ontzettend veel kunstenaars in de omgeving van Nieuwkoop. Wij willen hen wat meer mogelijkheden geven om zichzelf te presenteren. Kunstenaars hebben het dit jaar heel moeilijk gehad. Alles wat je hier ziet, is emotie.”

Tot 23 december maken klanten van kans op een gratis kerstbox. Op een grote cadeautafel staan speciaal geselecteerde cadeau- en kunstartikelen. Bij elke aankoop maak je kans op een mooie kerstbox gevuld met cadeaus van de lokale ondernemers van Nieuwkoop. Na elke aankoop kun je een lot invullen en inleveren. 

Openingstijden

De Kunstwinkel is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 13:00 tot 17:00 uur. Zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Op de zondagen met een expositie in het Reghthuys, is de kunstwinkel ook open van 13:00 tot 16:00 uur. Website: www.dekunstwinkel.com. 

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda