Lezing over het rampjaar 1672

Nieuws
In 2022 wordt het 350-jarige jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie gevierd.
In 2022 wordt het 350-jarige jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie gevierd. Foto: © vestinggorinchem.nl

NIEUWKOOP- Het Historisch Genootschap Nieuwkoop e.o. brengt het verleden tot leven. Op 23 november houdt het genootschap een lezing over het rampjaar 1672. Dat is het jaar waarin de Oude Hollandse Waterlinie ons land van de ondergang heeft gered. De lezing is in Kaleidoskoop aan De Verbinding 2 in Nieuwkoop. De lezing is om 20.00 uur.

Sander Enderink neemt u mee in het ontstaan van de geniale verdedigingslinie en het daadwerkelijke gebruik ervan in juni 1672. Hij laat zien wat deze linie betekende voor ons gebied, zoals de inkwartiering van de boerderijen langs de Meije en de diverse militaire posten, waaronder Woerdense Verlaat. Tenslotte vertelt hij over de Franse aanval van december 1672 via Zegveld.

Historicus

Enderink, die geschiedenis studeerde aan de Universiteit van Utrecht, is als historicus werkzaam bij Stichting Oude Hollandse Waterlinie. In april 2021 verscheen zijn Het Oude Hollandse Waterlinie Boek bij uitgeverij WBOOKS.

Als afbeelding is gekozen voor de schoolplaat van Willem III aan de waterlinie, aangezien de prins vlakbij in Bodegraven en Alphen zijn hoofdkwartier had en ook nauw betrokken was bij de inundaties in de omgeving.

350-jaar jubileum

In 2022 wordt het 350-jarige jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie gevierd. Mede door deze verdedigingslinie werd ons land in 1672/1673 van de ondergang gered. Een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis dus, maar nog niet erg bekend bij het grote publiek. Om dit te veranderen zal het jubileum groots gevierd gaan worden met talloze activiteiten en evenementen.

Toegang: Voor leden gratis, overige bezoekers 5 euro.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda