(Foto: JWvD)

Hoe maak je van geld meer geld?

OOSTZAAN - Toen in 2018 het startschot werd gegeven voor 'Zomerondernemers', een traject bedoeld voor jongeren om kennis te maken met het ondernemen in zijn vele facetten, zagen Christiaan Homburg en Mike Cramer daar wel brood in. Letterlijk en figuurlijk.

Ze besloten deel te nemen aan het project zomerondernemers, kregen een intake-gesprek en werden vervolgens gekoppeld aan een coach die hen ging begeleiden in de fijne kneepjes van het vak ondernemer. Ze moesten een missie en een visie ontwikkelen, ze bezochten professionele bedrijven en ze werden op momenten door de coach begeleid richting een eigen onderneming. Een van de wijze lessen was, hoe maak je van geld meer geld? Makkelijk gezegd, maar hoe dan?

Eigenzinnig en ambitieus

Achteraf zijn Christiaan en Mike blij dat ze zijn aangehaakt. En ze waarderen het dat de gemeente Oostzaan het allemaal mogelijk maakte. Al in 2013 waren er plannen om een eigen bedrijf te beginnen, iets met sport en voedsel, een digitaal voedingsscherm (app). Na veel research kwam het kostenplaatje op 30.000 euro en dat was een beetje te hoog gegrepen.

Maar ze zijn niet bij de pakken neer gaan zitten, sterker, in 2018 besloten beide mannen dat ze gingen voor een kledinglijn, een lijn in sportkleding wel te verstaan. Maar het moest wel duurzaam zijn en kwalitatief hoogwaardig. Ook dat vereiste de nodige research en Mike is er zelfs voor naar China afgereisd om te kijken of de kwaliteit voldeed, of de fabriek aan de leveringsvoorwaarden kon voldoen en of de arbeidsomstandigheden goed waren.

Collegesteun

De grondstof voor de kleding werd bamboe, bamboe staat voor kwaliteit en duurzaamheid. En toen die stap eenmaal genomen was moest er worden gezocht naar een werkruimte (kantoor en opslag), want de slaapkamer in het ouderlijk huis voldeed niet echt meer. Het voltallige college van Oostzaan omarmde het initiatief van de voormalig zomerondernemers en stelde een ruimte in de KunstGreep beschikbaar voor minimaal één jaar.

25 februari overhandigde wethouder Rob Monen de digitale sleutel in het bijzijn van het voltallige college en zo werd het startschot gegeven voor het eerste bedrijf dat voortkomt uit 'Zomerondernemers''. En ook in 2019 wordt er weer een traject Zomerondernemers gestart. Daarover later meer in Kompas. Deze zomerondernemers zijn te vinden op www.hc-lifestyle.com


Meer berichten