(Foto: Rowin van Diest)

Twee keer spektakel bij de wielerronde Oostzaan

OOSTZAAN –De publieke belangstelling voor de wielerronde was zoals elk jaar groot. Na de ronde trok het publiek naar het Kerkplein om zich te laven op de terrassen en nog even een rondje op de kermis te doen. En het was allemaal weer zeer een bezoek waard. Zowel bij de vrouwen als bij de Elite mannen was er sprake van enig spektakel.

Bij de vrouwen zat het spektakel met name in de laatste ronde. Eén van de rensters, Bianca van den Hoek met rugnummer 18, zat steeds aan de kop van het peloton. Met nog een 15 ronden te gaan nam zij een voorsprong op het peloton. Deze voorsprong liep uit tot ruim honderd meter. Met nog één ronde te gaan werd de voorsprong wel kleiner. Zelfs in de laatste bocht had Bianca nog steeds een ruime voorsprong. Op het laatste rechte eind maakte de ontketende achtervolgers een eind aan de kans op de overwinning, Bianca werd vierde. Melissa van der Peet werd eerste. En dat terwijl zij eerder in de wedstrijd met Bianca in de ontsnapping mee ging en dat niet kon volhouden. Melissa heeft goede sprintkwaliteiten en dat kwam haar van pas aan het einde van de koers. Eerder dit seizoen werd Melissa kampioene van de regio Noord-Holland, Zuid Holland en Midden.

Bij de mannen was er al heel vroeg in de ronde een ontsnapping van zeven renners. Deze joegen het tempo hoog op. Het peloton probeerde dit hoge tempo in eerst aanleg nog te volgen. Dit resulteerde er in dat het peloton al vrij snel in twee stukken uit een viel. De achterste groep werd halverwege de koers ingelopen door de zeven koplopers. Dat betekent voor de renners, welke dan een ronde achterstand hebben, dat zij vóór de laatste tien ronden door de jury uit de strijd worden genomen. En de zeven koplopers joegen ook op de rest van het peloton. Uiteindelijk bleven er zeven renners over voor de eindstrijd, de overige renners waren door de jury uit de koers genomen. En toen begon het aftasten. Zo'n acht ronden voor het eind viel de groep bijna helemaal stil, om te zien wie het initiatief zou nemen. Een mislukte uitloop poging en het afhaken van een renner resulteerde in een eindsprint van zes renners, waarin Steven Stenekes de sterkste was.

De einduitslag van de drie koersen:

Sportklasse: 1. Flip Alkemade; 2. Mike Tesselaar; 3. Sven Asjes.

Elite/Belofte/Amateur vrouwen: 1. Melissa van der Peet; 2. Lily Schuitemaker; Verena Eberhardt.

Elite/Belofte/Amateur Mannen: 1. Steven Stenekes; 2. Remco Schouten; 3. Jeroen Breewel.

De complete einduitslag is te vinden op: https://www.knwu.nl/wegwielrennen/evenement/114075

Meer berichten