Het verhaal van de klok en de klepel

Ingezonden
Sessie gezien in het licht van het kerkelijk koper.
Sessie gezien in het licht van het kerkelijk koper. (Foto: JWvD)

OOSTZAAN – Afgelopen zaterdag was het een komen en gaan van belangstellenden voor de Grote Kerk. Bewoners, vrijwilligers, dorpsgenoten, gebruikers, kerkgangers en ondernemers kwamen meedenken over de toekomst van het grote historische gebouw, dat tevens een rijksmonument is. De restauratie is klaar en het wordt tijd dat de kerk functioneler wordt ingezet voor de hele Oostzaanse gemeenschap.

De meningen liepen nogal uiteen
Om zover te komen is er een kundig instituut ingehuurd, BOEi, om mee te denken over de toekomst van de kerk. Hoe krijgt het dorp er een multifunctioneel gebouw bij, zonder in te leveren? Wat draagt bij om Oostzaan nog mooier te maken en wat zijn de gedachten die leven in de Oostzaanse gemeenschap? Het was duidelijk dat daarover de meningen nogal uiteenlopen, maar juist daarom waren de diverse sessies onwaarschijnlijk waardevol.

Er is zoveel meer mogelijk
Natuurlijk blijft het bebouw allereerst behouden voor de kerkdiensten, de trouwerijen, erediensten en herdenkingen of begrafenissen. Maar er is zoveel meer mogelijk. Benut het goede, put uit het leven en doordrenk dat met de liefde die elke Oostzaner voor dit imposante gebouw heeft. Iedereen kent het gevoel van thuiskomen als men op de A8 de kerk ontwaart. En binnen dat kader worden de ideeën nu verder uitgewerkt.

Geen appartementencomplex
enEr Er komt nog een sessie met experts. Er valt dan te denken aan architecten, ervaringsdeskundigen en mensen die al met het bijltje gehakt hebben. Na deze sessie volgt er een evaluatie, nadat alles is uitgewerkt en de mogelijkheden in het licht der mogelijkheden zijn gehouden. Het is dus nog even afwachten wat de toekomst brengt, maar dat het gebouw een mooie toekomst tegemoet gaat en geen appartementencomplex wordt, staat als een paal boven water.

Jack Woestenburg