Dikke documenten doorploegen hoort ook bij het werk van een raadslid. Noah bestudeert de begroting.
Dikke documenten doorploegen hoort ook bij het werk van een raadslid. Noah bestudeert de begroting. ((Foto: Rodi Media/MvS ))

Jongste raadslid Noah van Dansik zet zich in voor een betere wereld

OOSTZAAN – Als 19-jarig meisje kijk je naar je favoriete serie op Netflix, ga je uit met vrienden en vriendinnen en ga je lekker shoppen. Dat geldt ook voor Noah van Dansik. Maar zij heeft vooral politieke ambities. Die geeft ze, naast haar studie rechten aan de UvA, vorm als jongste raadslid van de gemeente Oostzaan – en als een van de jongste raadsleden van Nederland.

Haar debuut in de raadzaal namens GroenLinks, een halfjaar geleden, staat haar nog helder bij. Helemaal blanco was Noah niet meer, want ze was al eerder fractie-assistente, maar voor de voltallige raad het woord nemen, dat was toch wel andere koek. "Daar kom ik dan met mijn negentien jaren," blikt ze terug. "We hadden een motie ingediend over het behoud van het openbaar groen en die moest ik verdedigen. Het ging goed. De motie is aangenomen en ik werd door iedereen gefeliciteerd. Ook door de VVD, en die had nog wel tegengestemd."

Debatclub

De politieke interesse zat er bij Noah al vroeg in. Als leerling van het Zaanlands Lyceum maakte ze deel uit van een debatclub en daar wilde ze meer mee. De gelegenheid deed zich voor toen GroenLinks, de partij waarmee ze de meeste affiniteit heeft, input van jongeren wilde. Noah heeft zich aangesloten en werd gevraagd om op de lijst te komen.

"Ik vond dat leuk en kwam op plek vijftien terecht. Na de verkiezingen behaalden we een zetel winst. Cindy de Boer stopte nadat ze een jaar had volgemaakt en ik kreeg de kans haar zetel over te nemen. En zo zat ik in de raad."

Raakvlakken

Noah is niet bepaald in een slangenkuil terechtgekomen. Ze ervaart de raad als een groep die ondanks de verschillen goed samenwerkt. "Er zijn veel raakvlakken. De zelfstandigheid van Oostzaan, daar staan we bijvoorbeeld als één blok achter. Nu komen de onderwerpen vaaroverlast en tiny houses aan de orde. Het is belangrijk dat er woningen voor jongeren komen, want nu is er helemaal niks. Ik ga me er hard voor maken dat die tiny huisjes er komen."

Noah, zelf jongere die nu nog bij haar ouders woont en toch ook wel een keer binnen Oostzaan op zichzelf zal willen wonen, is geen type dat met de armen over elkaar afwacht of er misschien nog ergens woningen beschikbaar komen.. Ze wil zich daar zelf voor inzetten. En niet alleen daarvoor.

Proactieve houding

"Ik kan wel gaan klagen, maar een proactieve houding past meer bij mij. Ik wil niet wachten totdat iemand iets voor me doet, ik wil zelf wat betekenen. Ik ben jong en idealistisch. En ik zet me in voor een betere wereld."

Meer berichten