Boksen is ook leuk voor ouderen. Kees Spanjaardt fungeert tijdens de training als sparringpartner.
Boksen is ook leuk voor ouderen. Kees Spanjaardt fungeert tijdens de training als sparringpartner. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Bokstraining voor jong en oud

OOSTZAAN – Boksteam De Ring Oostzaan leert jong en oud boksen. Het draait daarbij niet alleen om het aanleren van technieken, het sterken van de spieren en verbeteren van de conditie. Het gaat stukken dieper.

Trainer en initiatiefnemer is Kees Spanjaardt. Hij komt uit Monnickendam en is via zijn dochter in Oostzaan beland. Op jonge leeftijd raakte hij in de ban van de bokssport. Zijn broer was militair bokskampioen en zelf is hij op zijn elfde dezelfde sport gaan beoefenen.

Instructeur Nederlandse Boksbond

Het boksen heeft hem nooit meer losgelaten. Hij heeft het zelfs geschopt tot instructeur van de Nederlandse Boksbond. "Het leuke van boksen is dat je jezelf confronteert met datgene waarmee je dagelijks in het menselijke contact te maken hebt," vertelt hij. "Je wordt weerbaarder, leert jezelf beter kennen."

Stuk voor stuk winstpunten

Dit vraagt om enige uitleg. Boksen gaat volgens Spanjaardt verder dan alleen proberen je tegenstander te raken. Het gaat om weerbaarheid in de breedste zin van het woord. Je zelfvertrouwen vergroten, leren nee zeggen, initiatief nemen, creatief zijn – het zijn stuk voor stuk winstpunten.

Voor jongeren en voor ouderen

"De bokstrainingen zijn geschikt voor jongeren, maar ook voor ouderen," benadrukt Spanjaardt. "Die moeten achter de geraniums vandaan. Daarom doe ik mee aan het bewegingsprogramma Vitaal Ouder Worden in Oostzaan. Het zenuwstelsel reageert goed op boksen, het is goed voor het bovenlichaam en voor de botstructuur. En je wordt er een beter mens van. Want je leert ook elkaar te helpen. Als je sterker bent, toch je tegenstander gunnen een rake stoot uit te delen. Dat breng ik de deelnemers bij."

Meer weten?

Wekelijks verwelkomt Spanjaardt zestig à zeventig deelnemers in de zaal van IJsclub Centrum. Allen ervaren aan den lijve dat boksen een mooie manier is om je zelfvertrouwen en weerbaarheid te vergroten. Meer weten of aanmelden? Zie https://boksteamderingoostzaan.com/

Meer berichten