3-meter aanval van Federica Crippa, Dames 2
3-meter aanval van Federica Crippa, Dames 2 (Foto: Tjerk Laan Fotografie)

Publiek de grote winnaar bij Compaen Dames

OOSTZAAN - Volgens Van Dale betekent een derby 'een sportwedstrijd tussen twee ploegen uit dezelfde streek'. Bij Volleybalvereniging Compaen Oostzaan doen ze er nog een schepje bovenop: zaterdag gingen Dames 1 en Dames 2 van dezelfde club elkaar te lijf in Sporthal Oostzaan.

Dames 2 dwong vorig jaar een mooie promotie af zodat beide teams uitkomen in de Derde divisie A, die het midden houdt tussen regionaal en nationaal. Die situatie is overigens niet uniek voor Oostzaan; Ook Dinto uit Warmenhuizen en Spaarnestad uit Haarlem komen met twee teams uit in dezelfde divisie.

Op papier had Dames 1 de betere papieren want na vier duels in het nog verse seizoen begon het als koploper aan de confrontatie. Powerhitters Bianca de Kock en Britt van Dijk worden dit jaar uitstekend bediend door spelverdeler Luna Brandt, die na wat omzwervingen weer op het oude nest is teruggekeerd en onmiddellijk haar meerwaarde bewijst. Talenten uit eigen opleiding als Jaimy Wals, Joy Post en Lieke Gijsen zorgen voor jeugdig elan.

Dames 2 stelt daar heel veel ervaring tegenover. Routiniers als Joyce Diel-Dijst, Kelly van Veldhuizen, Fé Crippa en Dorien Majoor-Conijn hebben jarenlang het eerste team gedragen en lusten die jonkies wel rauw.

Er waren geen afspraken gemaakt; Elk team mocht voor haar eigen kansen ballen en daarom werd het een hele leuke wedstrijd. Dames 2 mocht zich op geen enkel moment op een voorsprong beroepen maar maakte het de koploper bepaald niet eenvoudig. Middenblokkeerders Joëlle Petit en Dorien Majoor-Conijn zijn een rots in de branding die zich niet zomaar te grazen laten nemen. Juf Kelly van Veldhuizen maakte kilometers in het achterveld en veegde heel veel van de vloer.

Uiteindelijk was het Compaen Dames 1 dat met vijf punten van het veld stapte (25-19, 25-22, 25-20, 25-14), waarbij de laatste set op naam komt van spelverdeler Luna Brandt die maar liefst 13 opslagen wist te verzilveren.

En zo werd de natuurlijke orde bevestigd: Dames 1 is na vijf wedstrijden vier punten los van naaste concurrent Dinto 1 Warmenhuizen terwijl Jonas Beverwijk vrijdagavond opnieuw dure punten liet liggen in eigen hal.

Zoals vaak in Sporthal Oostzaan was het publiek de grote winnaar.

Bianca de Kok en Tjerk Laan

Meer berichten