Het besluit om te stoppen hakt er stevig in. Petra: "Ik raak mijn beste collega kwijt."
Het besluit om te stoppen hakt er stevig in. Petra: "Ik raak mijn beste collega kwijt." ((Foto: Rodi Media/MvS))

Bij Poelierderij Jonker is de rek eruit

OOSTZAAN - Het vuur is gedoofd, het plezier is verdampt. Gerard Jonker en Petra de Haan zijn gestopt met hun poelierderij aan het Zuideinde. De opgebroken hoofdweg en verdwenen parkeerplaatsen vormden de spreekwoordelijke druppel. Maar er is ook goed nieuws: een aantal kipspecialiteiten blijft op bestelling beschikbaar.

Afgelopen zaterdag viel de deur van Poelierderij Jonker definitief in het slot. Een besluit waar Gerard Jonker en Petra de Haan samen vierkant achter staan, maar wat evengoed pijn doet. Beiden hebben immers veel liefde voor het poeliersvak en dat vertaalde zich in producten waarvoor veel liefhebbers van binnen en buiten Oostzaan graag naar de winkel kwamen. Dat gold met name voor de grillworst, kippeling, shoarma en kipburgers. Volgens Gerard zijn die 'wereldberoemd'.

Consumentengedrag

Maar die vaste bezoekers, dat werden er wel steeds minder. Het aantal is geslonken van tweehonderd naar vijftig. Daarnaast laat het consumentengedrag zich steeds moeilijker doorgronden. "Het is heel onvoorspelbaar," aldus Petra. "Schat ik in dat er veel klanten komen, en zorg ik dat er voldoende producten klaar liggen, dan komt er niemand. En verwacht ik weinig klanten, dan wordt het ineens heel druk. Ja, en dan hebben we niet genoeg spullen. Heel vervelend vind ik dat."

Landelijke trend

Volgens Gerard Jonker treft hun zaak een lot dat veel kleine winkels treft. "Het is een landelijke trend dat die het heel moeilijk hebben. Zelf hebben we ook klappen gehad. De crisis en de komst van de euro hebben we overleefd, maar waar we nu mee te maken hebben is dat het moeilijk is om goed personeel te krijgen. En dat klanten geen tijd hebben. Iedereen is druk, druk, druk. Het liefst zouden ze met hun auto de winkel inrijden, hun raampje opendraaien, hun spullen aanpakken en weer wegrijden."

Illustratief is een recente uitlating van een klant: 'Ik kon niet even voor de deur parkeren, dus ik ben doorgereden.'

Parkeerplaatsen

De werkzaamheden aan het Zuideinde en de weggehaalde parkeerplaatsen komen Gerard en Petra dan ook op zijn zachtst gezegd slecht uit.

Gerard: "Het is de druppel. En bij ons is de rek eruit. Daarom hebben we besloten te stoppen. Vreselijk. Ook voor mijn ouders, want dit is een familiebedrijf dat al vijfenveertig jaar een begrip is in Oostzaan en omstreken."

Gegrilde kippen

Toch houdt het niet helemaal op. Petra heeft weliswaar een andere baan gevonden, Gerard gaat op bescheiden schaal door. Hij blijft cateraar, levert nog steeds aan bejaardentehuizen en elke vrijdag kunnen op het vertrouwde adres tussen 15.00 en 18.00 uur verschillende kipproducten op bestelling worden opgehaald.

Ja, ook de gegrilde kippen waarmee Jonker al jarenlang furore maakt.

Meer berichten