Het huis van het echtpaar is vanaf de grond opgebouwd.
Het huis van het echtpaar is vanaf de grond opgebouwd. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Oostzaan vertegenwoordigd in Nationale Duurzame Huizen Route

door Marcel van Stigt

OOSTZAAN – Wie zijn huis wil verduurzamen krijgt op zaterdag 2 en 9 november de gelegenheid om inspiratie op te doen. Belangstellenden kunnen bij huiseigenaren een kijkje nemen die deelnemen aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Huub en Ilse Bergman zetten hun deur aan De Haal 82 zaterdag 2 november open. Hun huis is vanaf de grond met natuurlijke materialen opgebouwd en ze maken gebruik van energiezuinige apparaten. Ilse: "We doen mee omdat we het goede voorbeeld willen geven."

Vorig jaar deden Huub en Ilse voor het eerst mee en ze hebben zes belangstellenden op bezoek gehad – overigens allemaal van buiten Oostzaan. Het mogen er komende zaterdag wel wat meer zijn. Want het echtpaar is begaan met het milieu en wil graag laten zien wat er allemaal mogelijk is om je huis te verduurzamen. Zeker nu de stikstofproblematiek niet alleen boeren maar ook bouwers raakt.

Zelf hebben Ilse en Huub de mogelijkheden optimaal benut. Hun huis is vanaf de grond naar een eigen ontwerp gebouwd. Ilse: "We wilden duurzaam bouwen en vonden het leuk om het helemaal zelf te bedenken. Om ideeën op te doen hebben we veel naar verbouwingen op televisie te kijken en ons verdiept in duurzame maatregelen. Daarover is veel te lezen. We hebben er een bouwkundige bijgehaald en samen hebben we een plan gemaakt. Eind 2015 gingen de heipalen de grond in. In negen maanden is ons huis gebouwd."

Over het resultaat zijn Ilse en Huub dik tevreden. Naast twee stalen balken is alles van hout. Het huis is geïsoleerd met vlaswol, op het dak liggen zonnepanelen, binnen zorgen infrarode panelen voor verwarming, het gas is afgekoppeld om uitsluitend gebruik te kunnen maken van elektra, een WTW-installatie stuur lucht naar buiten en houdt de warmte binnen. Het is zomaar een greep uit de maatregelen die Ilse en Huub hebben genomen. Ilse: "Al onze apparatuur geeft de hoogste energiebesparing. We hebben geen nieuwe tv; de oude doet het na tien jaar nog steeds."

Ilse en Huub vervullen graag een voorbeeldfunctie en hopen een bron van inspiratie te zijn. Ilse: "In je eentje kun je niets veranderen, maar als je iets wilt veranderen moet dat wel bij één persoon beginnen. En denk niet dat het alleen maar een blokhut kan worden als je duurzaam wilt bouwen; het kan ook iets moois zijn."

Het totale plaatje is op zaterdag 2 november te zien. Bezoekers zijn bij De Haal 82 dan welkom tussen 10.00 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.00 uur. Belangstellenden moeten zich wel vooraf aanmelden op website www.duurzamehuizeroute.nl.

Meer berichten