Margo Piets is mede-organisator.
Margo Piets is mede-organisator. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Kippenvel als de kerkklokken luiden

OOSTZAAN – Kerkklokken, vuurpotten, koormuziek en een slideshow met foto's van dierbare overledenen. Allerzielen in Oostzaan is een warme, sfeervolle avond die troost en steun biedt en mensen met elkaar verbindt. Zondag 3 november is het weer zover. De Organisatie Allerzielen Oostzaan maakt zich weer op voor de komst van pakweg vijfhonderd belangstellenden. Mede-organisator Margo Piets: "Het worden er steeds meer. Dit leeft enorm in Oostzaan."

De organisatie rust op de schouders van twintig à vijfentwintig man en die zijn keihard nodig ook. Want er komt nogal wat bij kijken om van Allerzielen een gedenkwaardige bijeenkomst te maken. En een gedenkwaardige bijeenkomst, dat gaat het weer worden.

"Om zeven uur luiden de kerkklokken," vertelt Margo. "Kippenvel. Altijd weer. De mensen zien de vuurpotten al staan en komen binnen. In het midden van het kerkhof maken we een vuurkring en er staat een kraampje met koffie en chocomel. Ook het strooiveld en de paden worden verlicht en de veteranenboom wordt extra uitgelicht. In de kerk is het mogelijk om kaarsjes te branden en je kunt namen van dierbare overleden op een kaartje schrijven. Er hangt een serene stilte, er ontstaan groepjes. Dit leeft enorm in Oostzaan. Er komen zo'n vijfhonderd mensen en het worden er steeds meer."

Ouders jong overleden

De ogen van Margo glimmen als ze het vertelt. Uit eigen ervaring weet ze hoe het is om Allerzielen in Oostzaan te beleven. Haar ouders zijn beiden jong overleden – haar vader in 2010, haar moeder in 2014. Het overlijden van haar moeder had extra impact. Het gebeurde anderhalve dag voor de geboorte van haar eerste kind.

Margo is Allerzielen met haar zussen gaan bezoeken en werd er enorm door gegrepen. Ze heeft zich spontaan aangemeld bij de organisatie en maakt daar nu met haar zus Elles deel vanuit. "Het is heel dankbaar werk," vertelt ze. "Allerzielen geeft mensen een extra reden om het kerkhof te bezoeken. Voor ons is het een hoop werk. De schouders moeten eronder om alles op tijd klaar te hebben. Alleen al die honderdvijftig fakkels. Maar als dan de klokken luiden, het vuur brandt en al die mensen komen geeft het een enorme kick. Dan vinden we het mooi dat we het weer mogelijk hebben gemaakt."

Dierbaren in slideshow

De organisatie biedt Oostzaners de mogelijkheid om overleden dierbaren in de slideshow op te nemen. Dit kan door vóór 1 november een duidelijke foto in te sturen naar: allerzielenoostzaan@gmail.com.

Marcel van Stigt

Meer berichten