Sjors zingt drie nummers in Het Zonnehuis.
Sjors zingt drie nummers in Het Zonnehuis. ((Foto: Ris Steensma))

Rijzende ster Sjors van der Panne zingt in Het Zonnehuis

door Marcel van Stigt

TUINDORP OOSTZAAN - Juweeltjes uit de schatkist van het Nederlandstalige theaterrepertoire oppoetsen en opnieuw laten schitteren. Dat is de missie van de Stichting Nederlied. Ze trapt af met 'ZING! - Café Chantant van het Nederlandse Lied' in Het Zonnehuis. Er zijn voorstellingen te zien en te beluisteren op vrijdag 29 november, zaterdag 30 november en zondag 1 december. Een van de gasten naast Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg is rijzende ster Sjors van der Panne, winnaar van de publieksprijs van het Concours de la Chanson en tweede in The Voice.

Sjors van der Panne komt niet uit een familie van zangers en zangeressen. Dat hij zelf zangtalent heeft, daar moest hij even op worden gewezen. Maar dat gebeurde al snel. Op school kreeg hij bijna automatisch de hoofdrol voor de jaarlijkse musical toebedeeld. Vanwege zijn zuivere stem. Die hoofdrol, met veel zangpartijen, paste hem altijd als een maatkostuum. "Het voelde heel naturel," vertelt hij.

De juiste keuze

Meer aansporing had Sjors niet nodig om de Pabo-opleiding waarvoor hij aanvankelijk had gekozen uit zijn hoofd te zetten en alle kaarten te zetten op een zangcarrière. Het bleek de juiste keuze te zijn. Vanzelf is het allemaal niet gegaan, maar met het winnen van het Concours de la Chanson en het bereiken van de tweede plaats in The Voice heeft hij zichzelf in de markt gezet als zeer gewaardeerde vertolker van mooie Nederlandse liedjes. Bekende liedjes als 'Zeg me dat het niet zo is' van Frank Boeijen en 'Laat me' van Ramses Shaffy geeft hij met zijn warme, prettig gruizige stem en invoelende vermogen een nieuwe dimensie, maar hij brengt ook eigen liedjes. Daarmee toert hij regelmatig door het land. Hij schrijft ze zelf of maakt dankbaar gebruik van de diensten van onder anderen Belinda Meuldijk en Han Kooreneef. Ook zij schatten hem op waarde.

In beeld blijven

Wel moet Sjors flink aan de weg timmeren om in beeld te blijven. Sjors: "Ik moet constant een vechtertje zijn, want er zijn nu veel zangers en veel zenders. Programmamakers gaan bovendien voor kort en snel en willen artiesten in een bepaald hokje plaatsen. In mijn geval is dat lastig. Maar ik zit tussen kleinkunst en het tijdloze lied in. Op de juiste plaatsen word ik gehoord. Ik heb een publiek dat van mijn liedjes geniet. ik houd van mooie Nederlandse liedjes en als ik die zing probeer ik daar gevoel in te leggen. Als ik zing, vertel ik."

Drie uitvoeringen

Evert de Vries, een van de drijvende krachten achter Stichting Nederlied, kent Sjors van het Amsterdams Kleinkunstfestival. Hij heeft Sjors gevraagd om mee te werken aan de drie uitvoeringen van 'ZING!' in Het Zonnehuis. Daar heeft hij meteen ja op gezegd. En dus staat hij straks drie keer op het podium met het Kleinkunstkoor Amsterdam, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg. Het publiek kan zich opmaken voor een aaneenrijging van prachtige Nederlandse liedjes, onder meer van Toon Hermans, Paul van Vliet, Jules de Corte, Ramses Shaffy en Martine Bijl. Zelf zingt Sjors drie nummers: het liedje 'Engel' van zijn nieuwe album 'Altijd zo gegaan', een klassieker met het koor en... een verrassing.

Kaarten voor 'ZING! - Café Chantant van het Nederlandse Lied' (vrijdag 29 november en zaterdag 30 november om 20.15 uur en zondag 1 december om 15.00 uur in Het Zonnehuis) zijn te verkrijgen via www.nederlied.nl.

Meer berichten