Aan alles komt een eind. Ook aan de werkzaamheden aan het Zuideinde.  dondmn
Aan alles komt een eind. Ook aan de werkzaamheden aan het Zuideinde. dondmn ((Foto: Aangeleverd))

Zuideinde verbeterd en weer open in beide richtingen

OOSTZAAN - Driekwart jaar nadat de eerste graafmachines arriveerden is de ingrijpende klus aan het Zuideinde gereed. Op zaterdag 16 november om 16.00 uur is de belangrijkste verkeersader in Oostzaan weer open in beide richtingen.

"De   werkzaamheden voor de herinrichting van het Zuideinde zijn heel ingrijpend geweest voor inwoners en ondernemers," aldus wethouder Rosemarijn Dral. "Eigenlijk leg je een heel dorp plat met zo'n klus. Maar het moest gebeuren om de veiligheid, doorstroming en toegankelijkheid te verbeteren. Ik ben heel blij met het resultaat en krijg dit ook terug van inwoners."

Bredere trottoirs 

De nieuwe inrichting van het Zuideinde bestaat uit planologische en verkeersmaatregelen. De trottoirs zijn verbreed en toegankelijker geworden, wat vooral voor rolstoelen en kinderwagens een hele verbetering is. Ook de fietsstroken op het Zuideinde zijn verbreed. De fietser heeft meer ruimte, wat veiliger is.

Parkeerplekken zijn verdwenen, maar door slimmer gebruik van de openbare ruimte zijn extra parkeerplekken gerealiseerd in de zijstraten. Ook komt er meer groen terug.

Kruisingen Lisweg overzichtelijker

De kruisingen met de noordelijke en zuidelijke Lisweg zijn overzichtelijker en daardoor veiliger geworden voor fietsers en voetgangers. De kruising Kolkweg en Zuideinde heeft een meer eenduidige uitstraling gekregen, meer aandacht voor de fietser en de voetganger en maakt duidelijk dat het Zuideinde een voorrangsweg is.

Tijdens de werkzaamheden zijn ook verouderde waterleidingen en kabels voor elektra door PWN en Liander vernieuwd.

Knopen doorgehakt

Rosemarijn Dral: "We hebben ruim tien jaar met inwoners en allerlei belanghebbenden gesproken over de herinrichting en de snelheid. Uiteindelijk hebben we na consultatie van allerlei belangengroepen knopen doorgehakt. We hebben in de firma KWS een uitstekende aannemer gevonden die de klus binnen de planning heeft geklaard. Er ligt nu een veilig stuk weg waar alle partijen blij mee kunnen zijn."

Trots en dankbaarheid

Voor de herinrichting zijn verschillende belangengroepen geconsulteerd. Een klankbordgroep van inwoners en ondernemers, politie, de fietsersbond, hulpdiensten en Vervoerregio Amsterdam zijn geraadpleegd over het ontwerp en de snelheid. Dit heeft geresulteerd in de huidige inrichting. Rosemarijn Dral: "Terugkijkend op dit project overheersen gevoelens van trots en dankbaarheid. Trots op onze eigen ambtenaren die het project zorgvuldig hebben begeleid. Trots op aannemer KWS voor het meedenken met en informeren van onze inwoners. Maar vooral voel ik veel trots en dankbaarheid als ik aan onze inwoners en ondernemers denk."

Meer berichten