Sint en zijn Pieten voelden zich weer zeer welkom in Oostzaan.
Sint en zijn Pieten voelden zich weer zeer welkom in Oostzaan. ((Foto: JWvD))

Honderden blije 'koppies' zingen de Sint het dorp in

OOSTZAAN – Pieten zo zwart als roet, de naam zegt het al. In Oostzaan komt de Sint al sinds jaar en dag met zijn bonte gezelschap per boot aan. Zo ook dit jaar. De Pieten worden voor de intocht 'geknipt en geschoren' en de Sint zit minimaal een uur bij zijn eigen dames van het kap- en grimewerk. En dan is het resultaat nog steeds bijzonder en mooi. En er valt geen wanklank in dit fraaie dorp, waar tradities op handen worden gedragen.

In de Twiskehaven wordt de Sint, ook al sinds jaar en dag, ontvangen door de eerste burger. Rob Meerhof had er speciaal een mooie das voor omgedaan en was natuurlijk voorzien van zijn ambtsketen (die ondertussen wel heel erg aan vervanging toe is). Juffrouw Henny was de spreekstalmeesteres en werd deze keer bijgestaan door 'stagiair' Frank Geisink. Werkelijk honderden kinderen hadden zich verzameld in afwachting van de Goedheiligman, die verscheen met een heuse ragebol. 'Na Boefje' had, zoals het een draaideurcrimineel vergaat, deze keer het boek en de staf van de Sint 'geleend'. In allerijl had de 'Bezemkastpiet voor vervanging gezorgd in de vorm van een echte ouderwetse ragebol. En het misstond de Sint niet.

Een groot feest met een happy end

Na de ontvangst werd de Sint in een open truck naar de Sporthal gereden waar honderden keeltjes hem ontvingen. Daar ook werden de staf en het grote boek teruggevonden, kreeg 'Na Boefje' uiteindelijk toch een cadeautje, dansten de Danspieten de sterren van de hemel en zong Frozen Elsa haar lijflied, ondersteund door wederom de honderden jonge nachtegaaltjes, die de deun gewoon uit hun hoofd kennen.

Piet heeft een standvastige kleur

In Oostzaan kiest men voor de traditionele kleur, zwart (eigenlijk donkerbruin). Roetveeg- of kleurpieten zijn geen onderdeel van de stoet en als het aan de organisatie ligt zal dat zo blijven. En gezien de enorme opkomst heeft Oostzaan daar geen moeite mee; er is werkelijk geen wanklank gevallen. En daardoor hadden niet alleen de kinderen en hun begeleiders een leuk feest, maar ook de dienders en boa's, de burgemeester en niet in de laatste plaats de Sint en zijn schare vrolijke broeders. Op 6 december om 18.00 uur vertrekt de Sint van het Kerkplein en alle kinderen zijn welkom om hem uit te komen zwaaien. En ook dat is ondertussen traditie, tradities in het late najaar die velen nog steeds koesteren.

JWvD

Meer berichten