Bieb Oostzaan behoudt kleine boekencollectie voor kinderen van 0 tot en met 4jaar

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

OOSTZAAN -  Het college heeft € 4.500,00 beschikbaar gesteld voor 240 kinderboeken in de bibliotheekvestiging in De KunstGreep. Dit naar aanleiding van een motie voor het behoud van een boekencollectie voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar.  

Eerder werd bekend gemaakt dat De Bieb Oostzaan gaat moderniseren en dat de ruimte in De KunstGreep anders wordt ingericht. Boeken voor de allerkleinsten zouden niet terug komen in de nieuwe opzet. Door de aangenomen motie blijft er toch een deel van de kinderboekencollectie behouden.

Daarnaast komt er aanbod op de buitenschoolse opvang en kinderopvang voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar. Leesmediaconsulenten van De Bieb ondersteunen structureel de pedagogisch medewerkers en geven advies over het actueel houden van de materialen.

Aanstaande veranderingen

Vanaf januari 2020 gaat De Bieb Oostzaan volwassenen stimuleren om digitaal te lezen. De BiebAcademy biedt trainingen, inloopspreekuren en hulp aan om (digitale) laaggeletterdheid te verminderen. Ook komt er een Informatiepunt voor algemene vragen over (digitale) overheidsdienstverlening.

Daarnaast verhuist de collectie kinderboeken naar basisscholen in Oostzaan, die worden voorzien van een uitleenmeubel en -apparatuur. De Bieb biedt scholen toegang tot een grote collectie leesmaterialen, een digitaal leesbevorderingssysteem en een aan de school toegewezen leesmediaconsulent.

Belangrijke taak

Het voorkomen dat mensen moeite hebben met lezen en/ of schrijven, is een belangrijke taak voor De Bieb, zeker nu er veel laaggeletterden bijkomen in Nederland. De Bieb in Oostzaan richt zich daarom meer op het vergroten van de leesvaardigheid van kinderen tot en met de basisschoolleeftijd en verhogen van (digitale) geletterdheid van mensen die een taalachterstand hebben of digitale vaardigheden missen.