De leden van het eerste uur hebben het plaatsen van de AED mogelijk gemaakt.
De leden van het eerste uur hebben het plaatsen van de AED mogelijk gemaakt. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Klaver 30: eerste hulp bij hartstilstand

OOSTZAAN - Bewonersvereniging Klaver 30 is er klaar voor als iemand in of rond Klaverweide onverhoopt door een hartstilstand wordt getroffen. Ze heeft een AED aangeschaft en die hangt sinds kort op een goed zichtbare en makkelijk bereikbare plek. Vijf leden weten hoe ze het apparaat moeten bedienen.

De bewonersvereniging bestaat sinds 1975 en is nog steeds springlevend. Anderhalf jaar geleden heeft er een bestuurswisseling plaatsgevonden, dus de vereniging kon weer vooruit. En niet met een lege portemonnee. Maarten Liefferink: "Er was nog een potje geld over met het oude contributiegeld. We hebben besloten er een AED van te kopen. Het was snel geregeld. Mede dankzij de gemeente Oostzaan. We hebben contact gehad met ambtenaar Carlijn Schopman en binnen vierentwintig uur hadden we een toezegging binnen. Heel blij zijn we ook met restaurant Het Oosten. Eigenaar Kenny heeft een donatie gedaan. En natuurlijk verdienen de leden van het eerste uur een pluim."

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat kan worden gebruikt om bij een hartstilstand het hartritme weer te herstellen. Dat gebeurt door middel van een elektrische schok. Bewoner en buurthulpverlener Ed Zijlstra is er helemaal in thuis. "Bij een hartstilstand vibreert het hart en gaat het als een gek tekeer. Met een AED wordt het even stil gezet en geprobeerd het weer de juiste slag te laten maken. Defibrilleren heet dat."

Dat het handig is om een AED in de buurt te hebben is onlangs gebleken. Nabij de Lisweg werd een passant getroffen door een hartstilstand. Ed kreeg een melding en was er, met de AED onder zijn arm, snel bij. "De ambulance was er al, maar als ik er als eerste bij was had ik geweten wat ik had moeten doen. Maar we zijn er ook om ervoor te zorgen dat de omgeving veilig is en houden kijkers op afstand."

Meer berichten